TCMB Başkanı: Enflasyon yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşebilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Aralık sonunda enflasyonun yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TCMB Başkanı: Enflasyon yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşebilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, Aralık sonunda enflasyonun yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi. Ocak ayında enflasyonun baz etkisinde bir miktar düşebileceğini vurgulayan Başçı, çekirdek enflasyonun da yüzde 5’in oldukça üzerinde olacağına işaret etti.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2014 yılında uygulayacakları para ve kur politikasını anlattığı basın toplantısında sunumunun ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yılsonu enflasyon beklentisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, enflasyon konusunda gerekirse para politikalarında ölçülü ayarlamaların olabileceğini kaydetti. Başçı, “Önemli olan şuan faiz oranları enflasyon görünümüne göre veriliyor. Döviz kurlarının istikrarı için faiz oranlarını kullanırsanız, ters bir sonuçla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hem faizler hem de döviz kuru yükselir. Faiz oranları enflasyona göre ayarlanır döviz istikrarı için değil. Faiz artırarak döviz kurlarını kesebilen bir ülke örneği bulamazsınız.” ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Başçı, döviz kurlarındaki oynaklık ile ilgili sorular bir soruya şöyle karşılık verdi:

"Amerikan Merkez Bankasıyla ilgili olarak piyasa beklentileri genellikle bir miktar Aralık ayında vardı, bir miktar Ocak ayında vardı, daha ziyade ağırlıklı olarak Mart ayında vardı. Dolayısıyla piyasa açısından bakıldığında Aralık ayında yapılmış olması süprizdi. Bu fiyatlanma gerçekleşti. Hakikaten de karardan sonrası Amerika piyasasında çok bir etki olmadığını, ertesi gün gelişmiş ülkelerin döviz kurlarında bir miktar zayıflama gözlediğimizi görüyoruz orada aşağı yukarı oynak bir seyir izliyor. Büyük bir etki yapmadı diye düşünmek gerekir. İç belirsizlikler sanki Salı gününden bu yana daha çok etki yaptı gibi görünüyor."

Diğer yandan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ve piyasalara etkisi konusunda değerlendirme yapmaktan kaçınan Başçı, yasal sürecin işlediğini belirterek, "Müsadenizle ben bu konuda cevap vermeyeyim. Fakat bu soruyu bana enflasyonlarla ilgili basın toplantısında döviz kuruyla ilgili soruda sorun. Ocak sonunda tekrar bir durumu değerlendirelim." dedi.

Merkez Bankası’nın piyasaya döviz likitidesi uygulayacağını ve Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) katsayısının artacağını da belirten Başkan Başçı, 2014 yılı döviz kuru endeksi tahminiyle ilgili de şunları söyledi:

"2014 te döviz kur endeksi açısından bir tahmin sorsanız, ben 117-122 arasında orta uzun vadeli açısından her zaman veririm. Reel efektif kuru da bugün 107 civarında büyük bir ihtimalle ama son gelişmeler onun biraz altında olduğunu gösteriyor ama TL’nin değer kazanması için önemli bir yer. Şartların normalleşmesine bağlı olarak orta uzun vadede tahmin olarak yerini koruyor."
CİHAN

Yorumlar