TCMB Başkanı Başçı: Büyüme yüzde 4’ün altında görünüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, büyümenin bu sene yüzde 4'ün hafif altında göründüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
TCMB Başkanı Başçı: Büyüme yüzde 4’ün altında görünüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, büyümenin bu sene yüzde 4'ün hafif altında göründüğünü söyledi. Başçı, enflasyonun ise Mayıs ayında tepe noktaya ulaşacağını belirterek, “Ondan sonra enflasyonun haziran enflasyonuyla aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Yine de yılsonunda yüzde 5 olan hedefimizin oldukça üzerinde bitirebiliriz.” dedi.

Başçı, TCMB 82. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de toplam harcamaların çok fazla arttığına işaret etti. İhracatın katkısıyla da gelirin arttığını kaydetti. Başçı, cari açığın ise yüzde 6'lara kadar düştüğünü hatırlatarak, 2013'teki iç talepteki canlanma ile bir miktar artış yaşandığını ifade etti.

Önümüzdeki yılda tekrar toplam harcamaların yatay bir seyir izlemesiyle birlikte Gayri Safi Milli Hasıla'nın artmaya devam etmesini beklediklerini aktaran Erdem Başçı, bunun tek yolunun ihracatı arttırmak olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ihracatını arttırarak büyümeye devam edebileceğine işaret eden Başçı, “Bu çok sağlıklı bir gelişme olur." dedi.

Başçı, küresel ekonomiye ilişkin yaptığı değerlendirmede ise Avrupa'da ciddi bir toparlanmanın yaşandığını, tünelin sonunun göründüğünü anlattı. Avrupa’da eksi büyümeden artı büyümeye geçişin yaşandığını ve oradan gelen bir talebin olduğunu dile getirdi. Bunun Türkiye’ye yansımasının ihracata sağlayacağı katkı ile kendini göstereceğine işaret eden TCMB Başkanı Başçı, “Büyüme biraz daha hızlı olabilir. İç talepte de endişe edilen kadar çok büyük bir yavaşlama olmayabilir.” tespitinde bulundu.

Cari işlemler dengesinde de bu sene iyileşme beklentisinden bahseden Başçı, “Enflasyon, büyüme, cari açık üçlüsüne hızlıca baktığımızda, enflasyon yüzde 5'in üzerinde, cari işlemler dengesi gelişmelere bağlı olarak belki 5 ile 6 arasında olabilir. Büyüme de yüzde 4'ün hafif altında görünüyor." öngörülerinde bulundu.

“ENFLASYONUN DÜŞÜRÜLMESİ TÜRKİYE AÇISINDAN KAZANIM”

Başçı, konuşmasında enflasyonun düşürülmesinin Türkiye açısından önemli bir kazanım olduğunu da anlattı. Enflasyondaki düşüşün yapısal reformlar sayesinde gerçekleştiğini hatırlatan Başçı, “Türkiye'de enflasyonun tek haneye düşmesine karşın henüz fiyat istikrarı denilen seviyelere gelinemedi. Gelecek 3 yıl için enflasyon hedeflerinin yüzde 5 olarak belirlendi. 10. Kalkınma Planı'nda enflasyon hedefinin 2018 yılı için yüzde, 4,5 olarak belirlendi. Demek ki henüz fiyat istikrarı seviyesinde değiliz. En azından enflasyonu yüzde 4,5 seviyesine belki ilerleyen yıllarda, 2023 yılında, yüzde 4,5'in altında bir seviyeye indirmemiz fiyat istikrarıyla daha tutarlı olacaktır." şeklinde konuştu.

Başçı, geçen yıl enflasyonun yüzde 7,4 olarak gerçekleştiğini de hatırlattı. Enflasyonda yukarı yönlü gidişin bir süre daha devam ettiğini dile getiren Başçı, bunun nedeninin ağırlıklı olarak döviz kurundaki geçişkenlik olduğunu söyledi. Başçı, şöyle konuştu:

"Türk Lirası'nda geçen yıl mayıs ayından itibaren kademeli olarak yaşanan değer kaybı ve aralıkta da bu değer kaybının sürmesi sonucunca enflasyona buradan önemli bir etki geldi. "

“ENFLASYON DA TEPE NOKTA MAYIS AYINDA GÖRÜLECEK”

Başçı döviz kurundan gelecek etkilerin geçici olduğunu vurguladı. Açıklanacak enflasyonda bir miktar daha yükselmenin görüleceğini bildiren Başçı, “Büyük ihtimalle enflasyonda tepe nokta mayıs ayında görülecek. Ondan sonra enflasyonun haziran enflasyonuyla aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Yine de yılsonunda yüzde 5 olan hedefimizin oldukça üzerinde bitirebiliriz." yorumunu yaptı.

“TÜKETİCİ KREDİLERİNİN BÜYÜME HIZI, FİRMA KREDİLERİ HIZININ ALTINA İNDİ”

Başçı, kredilerin büyüme hızına ilişkin de konuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun kredi kartları ve konut hariç tüketici kredileri konusunda önemli tedbirler aldığını ifade eden Başçı, bu yılın şubat ayında yürürlüğe giren kararların etkilerini hemen gördüklerini açıkladı. Başçı, "Tüketici kredilerinin büyüme hızı daha makul seviyelere inerken, aynı zamanda da firma kredilerinin büyüme hızının altına geldi. Geçmişe bakarsanız Türkiye'de bu çok nadiren olmuştur." dedi.

Başçı, tüketici kredilerinin yavaşlamasının cari açığı azaltıcı etki göstermeye başladığına işaret etti. Başçı şöyle devam etti:

"Buradaki gelişmeler gerçekten arzu edildiği yönde ilerlemeye devam ediyor. Kredilerin genel büyüme hızı da bizim sürdürülebilir olarak gördüğümüz yüzde 15'lik referans değere her hafta yaklaşıyor."


CİHAN

Yorumlar