TBMM KİT Komisyonu toplantısı

- TCDD Genel Müdürlüğünün 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları TBMM KİT Komisyonunca ibra edildi - Genel Müdürlüğün bağlı ortaklıkları TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ'ın 2013-2014 yıllarına ilişkin hesaplarının bir kısmı ibra edilirken, bir kısmı genel görüşe sunuldu

Google Haberlere Abone ol
TBMM KİT Komisyonu toplantısı

TBMM (AA) - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğünün 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunca ibra edildi.

Meclis KİT Komisyonundaki toplantıda sunum yapan TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, kurum hakkında bilgi vererek, araç parkında 13 YHT seti, 117 elektrikli tren seti, 80 dizel tren seti, 125 elektrikli ve 436 dizel anahat lokomotifi, 19 bin 88 yük vagonu ve 913 yolcu vagonun bulunduğunu söyledi.

Apaydın, mevcut 12 bin 532 kilometrelik demiryolu ağının 3 bin 938 kilometresinin elektrikli, 4 bin 822 kilometresinin ise sinyalli olduğunu bildirdi.

Küreselleşen dünyada zamanın değeri arttıkça yüksek hızlı trenlerin öneminin de artığını dile getiren Apaydın, şöyle devam etti:

"Ülkemizde de YHT hatlarını işletmeye aldığımız 2009 yılından bugüne kadar 26,5 milyon yolcu YHT’lerle seyahat etmiştir. YHT işletmeciliği yaptığımız Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarında yolcu taşımacılığında YHT lehine büyük değişiklikler olmuştur. Ankara-Eskişehir arasında demiryolu ile taşınan yolcu sayısı YHT ile birlikte yüzde 8'den yüzde 72'ye yükselmiş, ayrıca YHT’ ler yüzde 12 yeni talep oluşturmuştur."

YHT ile birlikte enerji maliyetinin azalmasıyla ülke ekonomisine katkı sağlandığına değinen Apaydın, kazaların önlenmesiyle ölüm ve yaralanmaların azalması, maddi hasarın düşürülmesi, karbondioksit salınımının azalmasıyla da daha temiz bir çevreye yönelik faydalar sağlandığını bildirdi.

Apaydın, 2023 yılında YHT projeleri tamamlanıp, hatların işletmeye açılmasının ardından karayollarındaki trafiğin azalması ve daha az enerji kullanılmasıyla yıllık 161 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanacağını ifade etti. Apaydın, ayrıca, trafikten çekilecek araçlarla oluşması muhtemel trafik kazalarının maliyetinden yaklaşık 571 milyon dolar tasarruf edileceğini söyledi.

Apaydın, yapımı devam eden YHT ve HT hatları tamamlandığında, YHT’ lerin ülkeye getireceği toplam ekonomik faydanın yıllık 824 milyon dolar seviyesinde olacağının tahmin edildiğini belirterek, "Açılan Yüksek Hızlı Tren hatlarımızda yolcu taşımacılığı için 250 kilometre/saat hıza uygun 12 yüksek hızlı tren seti temin edilmiştir. Ayrıca saatte 300 kilometre hız yapabilen 7 çok yüksek hızlı tren setinin ikisi temin edilmiş olup, kalan 5'i ise yıl içinde temin edilerek işletmeciliğe verilecektir." ifadesini kullandı.

Apaydın, kısa ve orta mesafeli taşımacılıkta yolculara daha hızlı ve konforlu bir hizmet sunmak, işletme maliyetini düşürmek ve yolcu taşımacılığındaki payı artırmak amacıyla ilk yerli dizel tren seti ANADOLU Projesi hayata geçirildiğine işaret ederek, proje kapsamındaki 52 setten 24'ünün üretilerek hizmete verildiğine belirtti.

Geri kalan 28 setin üretiminin de devam ettiğine dikkati çeken Apaydın, projede yüzde 35 ile başlayan yerlilik oranının, yüzde 42’ye ulaştığını bildirdi.

1 Mayıs 2013'te Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun'un yürürlüğe girdiğini anımsatan Apaydın, söz konusu kanun ile TCDD demiryolu altyapı işletmecisi olarak yeniden yapılandırıldığını, yük ve yolcu taşımacılığı yapmak amacıyla TCDD’nin bağlı ortaklığı olarak kurulan TCDD Taşımacılık AŞ'nin kurulduğunu, Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulan şirketlerin Türkiye’deki demiryolu altyapısı üzerinde yük ve yolcu trenleri işletebilecek hale geldiğini vurguladı.

Apaydın, yeniden yapılandırma sürecinde son aşamaya gelindiğine dikkati çekti.

- "Devletin parası çarçur edilmedi"

Sunumunun ardından komisyon üyelerinin eleştiri ve sorularını cevaplandıran Apaydın, projelerin hazırlanması ve hayata geçirilmesinde devletin parasının çarçur edilmediğini, projelerin hayata geçirilmesi sırasında zemin etütlerinde değişmelerin olabildiğini söyledi.

Ankara-İstanbul YHT hattının Pendik'te sona erdiğini ifade eden Apaydın, Pendik'ten Halkalı'ya uzanan banliyo tren hattının rehabilitasyon çalışmalarının Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğüne değindi. Söz konusu çalışmaların sıkı bir şekilde takip edildiğini dile getiren Apaydın, iki yıl içinde çalışmaların tamamlanacağını kaydetti.

Toplantının ardından TCDD Genel Müdürlüğünün 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi. Genel Müdürlüğün bağlı ortaklıkları Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ), Türkiye Vagon Sanayi AŞ (TÜVASAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ'nin (TÜDEMSAŞ) 2013-2014 yıllarına ilişkin hesaplarının bir kısmı ibra edildi, bir kısmı genel görüşe sunuldu.

Yorumlar