Tatlı, şeker, çikolatada hile uyarısı

Üretici ve gıda mühendislerinden hileli tatlı, şeker ve çikolata uyarısı geldi.Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, Ramazan Bayramı'nda ikram edilen tatlıların üretiminde yer yer hileler yapıldığını vurguladı. Göksu, “Maliyeti indirmek...

Google Haberlere Abone ol
Tatlı, şeker, çikolatada hile uyarısı

Üretici ve gıda mühendislerinden hileli tatlı, şeker ve çikolata uyarısı geldi.

Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, Ramazan Bayramı'nda ikram edilen tatlıların üretiminde yer yer hileler yapıldığını vurguladı. Göksu, “Maliyeti indirmek için şekerlemelerden şeker yerine yarı fiyatına olan glikoz ve türevi tatlandırıcılar, baklava türü tatlılarda ise Antep fıstığı yerine yeşile boyanıp fırınlanan yer fıstığı veya rengi nedeniyle yeşil bezelye kullanılabiliyor. Üretimde tarihi geçen hammaddeler kullanılabiliyor. Un, yağ, tereyağı, fıstık ve cevizde pek kalifiye olmayan, hatta tarihi geçen ürünler tercih edilebiliyor. Bu dönemde, üretim onayı olmayan ve seyyarda satılan şekerleme ile tatlılara rağbet edilmemeli.” dedi

Göksu, ilave olarak tatlıda tereyağı yerine aroma ve margarinden yararlanıldığından; ünlü markaların taklit edildiğinden yakındı.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Kuru da şekerleme ve çikolata ürünlerinde yapılan hilelerden dert yandı. Kuru, şekerlemede mat görünümlü, nahoş kokulu ve yapışkan ürünlerden kaçınılmasını öğütledi. Kuru, çikolatada ise yer yer kakaodan değil soya tozu, keçiboynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarından faydalanıldığından; şeker oranı ile oynandığından; bayatlamış ürünlerin kullanıldığından şikâyet etti. Sedat Kuru, “Hakiki bir çikolata kakao yağı, kakao kitlesi ve şekerden teşekkül eder. Kakao oranı arttıkça çikolata sertleşir ve acı bir tat alır. Kakao yağı yerine bitkisel veya hayvansal kökenli yağlar kullanılarak üretilen ürünlere ise kokolin adı verilir. Bu aralar dökme çikolata olarak satılan ürünlerin bir kısmının kokolin olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“FISTIK FİYATLARININ ARTMASI MERDİCEN ALTINDA ÜRETİLEN TATLILARA YÖNELTİYOR”

Öte yandan fıstık fiyatının ikiye katlanması, baklavanın kilogramının 60 lirayı bulması dar gelirlileri merdiven altında üretilen tatlılara yöneltiyor. Bu durumdan kaygılı olan Seyidoğlu Genel Müdürü Mehmet Göksu, şunları kaydetti:

“Tatlı sektörü bayramdan evvel ciddi sıkıntı ile karşı karşıya. Biz, ürünün kalifiye olmasını önemli görüyor, fıstık maliyetlerini tatlılara minimum seviyede yansıtmaya gayret ediyoruz. Ama her bayramda olduğu gibi çarşıda 25-30 liraya bir tepsi baklava satan yerler türemeye başladı. Fıstık fiyatları bu haldeyken bu fiyata baklava satmak imkânsız. Halk uygun fiyata tatlı veya çikolata alacağım diye sıhhatinden olmasın. “

Seyidoğlu, Ramazan Bayramı’nda tatlı türlerini müşterileri ile buluşturacak. Göksu, bayram için çikolata, tatlı, helva, şekerleme, lokum, draje türlerinin olacağını bildirdi. Ayrıca “Sultanbacı baklavalarımız ve bayramlık helvalarımızı beğeniye sunduk. Sade, güllü, fıstıklı başta olmak sureti ile 25 tür lokum toplamda ise 10 ton tatlımız var.” açıklamalarında bulundu.

CİHAN

Yorumlar