Tatar Cumhurbaşkanı: Rusya'ya atlama tahtası olarak Tataristan'ı seçin

Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türk işadamlarından Rusya'ya geçmek için atlama tahtası olarak Tataristan'ı kullanmalarını istedi. Türk şirketlerinin ülkesindeki yatırımın her gün biraz daha arttığına dikkat çeken Minnihanov, karşılıklı...

Google Haberlere Abone ol
Tatar Cumhurbaşkanı: Rusya'ya atlama tahtası olarak Tataristan'ı seçin

Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türk işadamlarından Rusya'ya geçmek için atlama tahtası olarak Tataristan'ı kullanmalarını istedi. Türk şirketlerinin ülkesindeki yatırımın her gün biraz daha arttığına dikkat çeken Minnihanov, karşılıklı ziyaretlerin bunda etkisinin önemli olduğuna dikkat çekti.

İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkileri güçlendirmek amacıyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ile Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu düzenlendi. Hilton Oteli'nde gerçekleştirilen forum öncesi Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi arasında ikili bir görüşme gerçekleştirildi. Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu'nda bir konuşma yapan Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov gelenek haline gelen iş çevrelerinin karşılıklı toplantısının sevindirici olduğunu belirtti. Her iki ülke yöneticilerinin de bölgesel işbirliğinin gelişmesine önem verdiğine dikkat çeken Minnihanov, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler aktif bir şekilde gelişmekte ki dostane işbirliği, karşılıklı işbirliğini gelişmesine güç katmaktadır" diye konuştu.

Tataristan’da ki 272 Türk şirketinin 2 milyar dolarlık ticaret hacmi sağladığına dikkat çeken Minnihanov, "Yeni yatırımcıların çalışmaları da sürüyor, inanıyorum ki Türk şirketlerin sayısı günden güne daha da artacaktır. Büyük bir gelişme ivmesi olarak Türkiye Cumhurbaşkanı 2009’da Tataristan’ı ziyaret etti. Son yıllarda ben de Türkiye’yi birkaç kez ziyaret ettim. Bu karşılıklı ziyaretler ve toplantılar; ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sunmakta" diye konuştu.

Uzun yıllardır Türkiye ile değişik alanlarında işbirliği yapıldığını anlatan Minnihanov, "Kültürel ve sosyal gelişime de önem veriyor, kardeş şehir anlaşmaları imzalıyoruz. Geleneksel çalışmalardan bir tanesi burada Tataristan günlerinin düzenlenmesi. Bir ay önce Tataristan’da 'Kazan Türk Dünyası Kültür Başkenti' etkinlikleri başladı ki biz bu etkinliğin bayrağını Eskişehir’den devraldık. İşbirliğinin gelişmesinden memnunuz çünkü güçlü bir ekonomik potansiyel var ki bunu kullanmalıyız" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki 2 milyar dolarlık ticaret hacmimizi daha da geliştirilmesinin mümkün olduğuna işaret eden Minnihanov, şöyle devam etti: "Tataristan Türk yatırımları için elverişli bir zemindir. Rusya piyasasına atlama tahtası Tataristan’dır. Yabancı sermayenin çalışabilmesi için elverişli koşullar oluşturulurken bir yandan bizde emin bir şekilde geleceğe bakılması için çalışıyoruz. Son olarak Tataristan’da Dünya Üniversite Oyunları düzenlendi ki bu gibi organizasyonlar devam etmekte. Tataristan’ın gizlediği fırsatları anlatmak istiyoruz. Rusya piyasası dinamik bir şekilde gelişmektedir ki, bu piyasa için sıçrama tahtası olarak Türk şirketlerin Tataristan’ı seçmesini istiyoruz."

BAKAN ZEYBEKÇİ: TÜRKİYE'DE İNSANLAR TATARİSTAN'A SEMPATİ İLE BAKAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise Tataristan'ın hammadde ve sanayi dengesini başarıyla kurmuş Rusya’daki nadir bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye ve Tataristan birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu anlatan Zeybekçi burada en büyük görevin özel sektör temsilcilerine düştüğünü kaydetti. Türkiye’nin sahip olmadığı bir çok şeyi Tataristan’da, onların sahip olmadığı bir çok şeyi de Türkiye’de bulunabildiğini vurgulayan Zeybekçi şöyle devam etti: "O zaman bu iki ülke bir araya gelerek, eksikliklerini tamamlamalıdır. Biz iki ülke devlet yönetimi olarak özel sektörün işbirliğini desteklemeye hazırız. Tataristan şirketleri Türkiye’de yatırım yapabilir özellikle de petro-kimya alanında. Uluslararası ilişkilerde önemli olan iki ülke vatandaşları arasındaki sempati sıcaklıktır. Türkiye'de sokakta yürüyen insanlara Tataristan diye söylediğinizde yüzde yüzünde gülümseme görürsünüz ,sempati işareti alırsınız. Buda Tararistan-Türkiye ve Türkiye Rusya arasındaki ilişkileri olumlu etkilemekte. Türk ve Tataristan özel sektörünü beraber iş yapmaya davet ediyorum. 152 milyar dolar ihracat, 50 milyar dolar hizmet geliri, 250 milyar dolarlık ithalatımız, 470 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz var. 500 milyar dolar ihracat hedeflerken bunu Anadolu’nun kapasitesi ile yapamayacağımızı çok iyi biliyor onun için Türk şirketlerini dünya şirketleri ile ortak olmaya çağırıyor bu noktada kardeş ülkeleri öncelikle tercih etmelerini çok önemsiyoruz."

Konuşmaların ardından Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin şahitliğinde; OAO KİP Master ile Koluman Holding A.Ş. arasında işbirliği, Nijekamsk ve Mersin Belediyeleri Arasında Kardeş Şehir Protokolü, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Arasında İşbirliği Anlaşması, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Arasında İşbirliği Anlaşması ve Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB Arasında İşbirliği Anlaşmaları imzalandı. CİHAN

Yorumlar