Taşeron işçilere 3 yıllık sözleşme süresi de 'torba'da

Hükümetin, pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli düzenlemeler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Taşeron işçilere 3 yıllık sözleşme süresi de 'torba'da

Hükümetin, pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli düzenlemeler yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, taşeron işçi için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçilerle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor.

Kıdem tazminatı sorununu şimdilik beklemeye alan hükümet, çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaştı. Edinilen bilgiye göre torba kanunda taşeron işçilikle ilgili önemli düzenlemeler bulunuyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmını bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler de söz konusu.

KAMUDAKİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO YOLU

Kamudaki taşeron işçiliğin önündeki en büyük sorunlardan biri de muvazaa kararları. Taşeron işçi mahkemeye gitmesi halinde asıl işveren ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bununla ilgili olarak mahkemelerin vermiş olduğu çok sayıda karar bulunuyor. Bu sorunun çözümü için de taraflar iki alternatif üzerinde duruyor. Kamuda bu şekilde bulunan işçilerle sulh yoluna gidilmesi düşünülüyor. Eğer burada çözüm olmazsa sayıları yaklaşık 10 bini bulan işçinin kadroya alınması planlanıyor. Yetkililer tarafından kadro konusunun da ciddi bir şekilde ele alındığı belirtiliyor.

EVDE ÇALIŞANA SİGORTA MÜJDESİ

Bir diğer çalışmada evde çalışan temizlikçi, hizmetli gibi süreksiz işçi diye tabir edilen işçilere sigorta müjdesi var. Konuyla ilgili hazırlanan yasal düzenlemeye göre, süreksiz işçiler 10 günün altında kaç gün çalışıyorsa çalışsın eğer 15 günlük prim öderse devlet bunu 30 güne tamamlayacak.
CİHAN

Yorumlar