Tasarruf oranı son 2,5 yılın zirvesine ulaştı

Kentsel nüfusta tasarruf oranı önceki döneme kıyasla 2,5 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 15,1 oldu. Tasarrufu olmayıp gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 39 olarak gerçekleşti. ING Bank’ın...

Google Haberlere Abone ol
Tasarruf oranı son 2,5 yılın zirvesine ulaştı

Kentsel nüfusta tasarruf oranı önceki döneme kıyasla 2,5 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 15,1 oldu. Tasarrufu olmayıp gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı 2014’ün ilk çeyreğinde yüzde 39 olarak gerçekleşti.

ING Bank’ın 2011 yılı Ekim ayından bu yana yürüttüğü ‘Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’ 2014 yılı ilk çeyrek verileri açıklandı. Araştırmaya göre; çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği oranı yüzde 14, çocuksuz bireylerde yüzde 18 olarak gerçekleşti. Tasarruf yapmanın alışkanlık olmaya devam ettiğinin belirtildiği raporda, "En önemli tasarruf nedenlerine bakıldığında 'çocuklar için' ve 'geleceğe yatırım' ön plana çıkıyor. Belirsizliğin belirgin bir şekilde arttığı bu dönemde bireylerin tasarruflarında yine hızlıca nakde çevrilebilecek araçları tercih ettiklerini görülüyor. Güvenli liman ve değer koruma amaçlı altın ve dövize yönelim bu çeyrekte de artıyor. Yastık altı altın yüzde 14 ve nakit yüzde 12, döviz ve TL toplamı yüzde 26’lık paya erişti. Bankacılık sistemi içinde yer alan altın hesabı da yüzde 14 olarak tercih edildi. TL vadeli hesaplar geçen çeyreğe kıyasla 2 puan düşerek yüzde 25 oranında tercih edildi. Uzun vadeli bir yatırım aracı olan bireysel emeklilik fonlarının da bir önceki senenin aynı dönemine yüzde 2 puan yükselerek yüzde 14’lük bir paya ulaştı." bilgisi verildi.

İlk çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf yapmanın önündeki en önemli engel daha önceki anket dönemlerinde olduğu gibi yüzde 53 ile ‘gelir yetersizliği’ olduğu belirtildi. Gelir yetersizliğinden sonraki en önemli neden yüzde 21 ile 'borçlar ve ödemeler' oldu.

ING Bank tarafından Ekim 2011’den bu yana açıklanan sonuçlar www.tasarrufegilimleri.com internet sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaşılıyor.

CİHAN

Yorumlar