Tasarım Strateji Belgesi Arama Konferansı

-Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Asan: - "İşin özünde, 'ülkemiz tasarımdan nasıl daha fazla fayda sağlar, tasarım kullanarak nasıl daha fazla zenginleşiriz?' sorusu var" - "Tasarım alanında Türkiye’de farkındalık oluştu. Bir yerden başlamış olmak bizi bir yere getirdi"

Google Haberlere Abone ol
Tasarım Strateji Belgesi Arama Konferansı

İSTANBUL (AA) - Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, oluşturulacak yeni strateji belgesine ilişkin, "İşin özünde, 'ülkemiz tasarımdan nasıl daha fazla fayda sağlar, tasarım kullanarak nasıl daha fazla zenginleşiriz?' sorusu var." dedi.

Asan, "Tasarım Strateji Belgesi Arama Konferansı”nın açılışında yaptığı konuşmada, Türk Tasarım Danışma Konseyini 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurduklarını hatırlatarak, inisiyatif alarak yaptıkları önemli işlerden birinin bu konseyi kurmak olduğunu söyledi.

TPE'nin bir tescil kurumu olduğunu kaydeden Asan, "Patent, marka ve tasarım tescili yapıyoruz. Konunun önemini gördük. Yurt dışında tasarım konuları konuşuluyor, ülkeler zenginleşiyor. Yurt dışındaki ülke örneklerini de inceledik. Fikri ve Sınai Mülkiyet Koordinasyon Kurulunu kurduk.Türk Tasarım Danışma Konseyini Bakanlar Kurulu kararıyla kurduk. Konseyde genellikle kamu kurumlarının üst düzey temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve tasarımla ilgili meslek kuruluşlarının temsilcileri var. İşin özünde, 'ülkemiz tasarımdan nasıl daha fazla fayda sağlar, tasarım kullanarak nasıl daha fazla zenginleşiriz?' sorusu var." diye konuştu.

Asan, 2015’in aralık ayına kadar 13. toplantıyı yaptıklarını belirterek, "Son toplantıda aldığımız kararlardan bir tanesi yeni strateji belgesini oluşturmaktı. Danışma Konseyi, mevcut olan strateji belgesini 2010'da oluşturmuştu.Geçmişteki hatalarımızı görerek hep daha da iyileştirdik. Bugün de böyle bir iş çıkaracağımızı düşünüyorum." ifadesini kullandı.


Strateji belgelerine bazen yerine getirilemeyecek eylemlerin de konulabildiğini dile getiren Asan, şunları kaydetti:

"Bu konferansla eksiklikleri de gidererek daha iyi bir yol haritası olan yeni bir strateji belgesi oluştururuz. Mevcut strateji belgesi 2016 yılının sonuna kadar devam ediyor ve yerine getirilmesi gereken eylemleri ilgili kurum ve kuruluşlar gereğini yapacak. Geçen sene çok hızlı bir karar alarak Tasarım Onur Ödülünü vermeye başladık. Eksiklikleriyle beraber tasarım alanında Türkiye’de farkındalık oluştu. Bir yerden başlamış olmak bizi bir yere getirdi. Bu konferansla umarım daha iyi bir strateji belgesi ortaya çıkar. Yeni patent kanun tasarısında da tasarımla ilgili düzenlemeler var."


- Tasarım Strateji Belgesinin uygulama süresi 2016 sonunda bitiyor



Başkanlığını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün yaptığı Türk Tasarım Danışma Konseyi faaliyetleri çerçevesinde sektör temsilcileri, Türkiye’nin yeni Tasarım Strateji Belgesinin ana çerçevesini ortaya koymak üzere konferansta bir araya geldi.

Moderatörlüğünü Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu'nun yaptığı konferansa, kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, tasarımla ilgili meslek kuruluşları, sanayiciler, akademisyenler, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarımı ve moda tasarımı gibi tasarımın farklı disiplinlerinden temsilciler katıldı.

2014-2016 yıllarını kapsayan mevcut Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planının uygulama süresi 2016 sonunda bitiyor. Hazırlanacak Yeni Tasarım Strateji Belgesinin Yüksek Planlama Kuruluna sunulması ve kurulun onayını müteakip 2017 yılından itibaren uygulanmaya konması bekleniyor. Yılda 2 defa düzenlenen Türk Tasarım Danışma Konseyinin son toplantısında, Türkiye’nin yeni tasarım stratejilerinin belirlenmesi için çalışmalara başlanması kararı alınmıştı.

Yorumlar