Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi ilk Ayaş’ta başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca daha iyi üretim planlaması yapılabilmesi için hazırlanan Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’ne (TÜKAS) ilk girişler Ayaş’a bağlı Ilıca Köyü’nde yapıldı. Sistem sayesinde Türkiye’de çiftçilerden...

Google Haberlere Abone ol
Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi ilk Ayaş’ta başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca daha iyi üretim planlaması yapılabilmesi için hazırlanan Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’ne (TÜKAS) ilk girişler Ayaş’a bağlı Ilıca Köyü’nde yapıldı. Sistem sayesinde Türkiye’de çiftçilerden birebir alınacak bilgiler köylerde görev yapan Tar-Gel personellerince tabletten sisteme girilecek. Veriler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın veri ağında toplanarak sağlıklı üretim tahminleri yapılabilecek. Böylece et ve saman konusunda olduğu gibi spekülasyonların da önüne geçilebilecek.

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ve Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel’in yanı sıra Ayaş Kaymakamı Hasan Balcı da katıldı. Programda TÜKAS çiftçilere tanıtılarak, ilk veriler de sisteme kaydedildi. Programda konuşan Muhsin Temel, tarımsal politikaların belirlenmesi ve uygulanmasında doğru verilerin önemine dikkat çekerek, en doğru bilgilerin de çiftçilerden alınabileceğini, bunun için de bu projenin ortaya konarak köylerde görev yapan Tar-Gel personellerinin de seferber edildiğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son yıllarda teknolojiyi de etkin olarak kullandığını belirten Temel, Tar-Gel personellerinin tabletle verileri direkt olarak tarladan bakanlık sistemine aktarabileceğini ifade ederek, çalışmanın başladığı ilk günde kendilerini yalnız bırakmayan Gürsel Küsek’e teşekkür etti.

Gürsel Küsek de bakanlığın doğru politikalar uygulaması için doğru bilgilere ulaşması gerektiğini vurgulayarak, doğru politikalar üretilmediğinde hem çiftçilerin hem de tüketicilerin bundan olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Artık tarımın eskiden olduğu gibi yöresel olarak yapılmadığını, uluslararası bir sektör haline geldiğini, tarım ürünlerinin de sanayi ürünleri gibi tüm dünyayla rekabet eder hale geldiğini vurgulayan Küsek, fiyat-verim dengesinin iyi kurulması gerektiğini, her ücrasında örgütlü bir tarım teşkilatına sahip Türkiye’nin de bunu yapmak istediğini kaydetti.

Konuşmaların ardından çiftçilerle bir süre sohbet eden Küsek ve Temel, çiftçilerin sorularını cevaplayarak, Muhtar Ali Toprak’a ait tarımsal verileri de sisteme kaydetti. CİHAN

Yorumlar