Tarım fuarı salonda değil, tarlada düzenlendi

Türkiye’nin ilk uygulamalı açık alan tarım fuarı olan Tarla Günleri, İzmir'in Torbalı ilçesinde başladı. Bu yıl beşincisi düzenlenen fuar, Özgörkey Feast Fabrikası’nın bulunduğu 250 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılıyor....

Google Haberlere Abone ol
Tarım fuarı salonda değil, tarlada düzenlendi

Türkiye’nin ilk uygulamalı açık alan tarım fuarı olan Tarla Günleri, İzmir'in Torbalı ilçesinde başladı. Bu yıl beşincisi düzenlenen fuar, Özgörkey Feast Fabrikası’nın bulunduğu 250 dönümlük tarım arazisi üzerinde yapılıyor. Garanti Bankası’nın ana sponsorluğunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’nin desteğiyle DLG Fuarcılık tarafından düzenlenen fuara, üç yabancı ve 117 yerli firma katılıyor. Yurtiçi ve yurtdışından 40 bini aşkın ziyaretçinin beklendiği fuar, 25 Mayıs 2014'e kadar ziyaret edilebilecek. 5. Tarla Günleri’nde tohum, gübre, ilaç, fidan ve sulama firmaları, 70 deneme alanında tanıtım yapıyor. Traktör ve mekanizasyon firmalarının kullandığı, 37 makine demonstrasyon alanı yer alıyor. Kampüs çim alanlarında ise tarıma hizmet veren 40 firma ürünlerini sergiliyor.

Açılışta konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcı Nafiz Karadere, Tarla Günleri'ni "Tarımın Destekçisi, Üreticinin Garantisi" sloganıyla hayata geçirdikleri, tarım ve kırsal kalkınma stratejilerinin önemli bir ayağı olarak gördüklerini söyledi. Türk tarımının bütün kesimlerini biraraya getiren fuarın gerçek bir tarım marketi niteliğini taşıdığını belirtti.

‘FUAR TARIM İÇİN İYİ BİR YÖNLENDİRME YAPIYOR’

Önder Çiftçi Projesi (ÖÇP) Başkanı ve DLG Fuarcılık Genel Müdürü Nezih Suyaran ise fuarın 1987’den beri süregelen DLG ve ÖÇP’nin işbirliğinin başarılı bir sonucu olduğunu söyledi. Türkiye’de kullanılan tarım makinelerinin son derece profesyonel ve yenilikçi bir şekilde sergilendiğini belirten Suyaran, şunları kaydetti: “Türk tarımı için oldukça iyi bir yönlendirme sağlıyor. Organizasyon profesyonelce hazırlanmış olmasının yanısıra makine demolarıyla fark yaratıp Türk çiftçisinin ihtiyacının ne olduğu konusunda da belirleyici bir etkiye sahip. Tarla Günleri, kendi alanında tek. Bu fuar yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada tarımla uğraşan, ilgilenen herkese Türk sektörü hakkında bilgi verip fayda sağlıyor. İzmir’in tarım açısından çok önemli ve en kritik bölgeler arasında olduğuna dikkat çekiliyor. Tarım sektörünün de diğer tüm sektörler gibi bilgiye dayalı geliştirilmesi gerekliliği savunuluyor.”

‘TARLA GÜNLERİ GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’

Özgörkey Grubu İcra Kurulu Başkanı Murat Özgörkey de yaptığı konuşmada, çiftçilere tohum, gübre ve zirai ilaç çeşidi arasından doğru seçim imkanı sunan Tarla Günleri Fuarı’nın, gıda güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye tarım sektörünün dünyada önemli bir konuma ulaştığını belirten Özgörkey, tarıma ekonomisinin 2013 yılı hasılasının 116 milyar lira seviyesine ulaştığını, tarım ürünleri ihracatının da 15 milyar doları aştığını kaydetti. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen tarımla ilgili birçok problem yaşandığına da dikkat çekerek, “Dünyada ekili arazilerin gittikçe daralması ve gelişen nüfus artışının etkisiyle gıda kaynakları azalıyor. Özellikle tarım ürünlerinde talebin karşılanmasında zorluklar yaşanıyor.” dedi.

DLG Başkanı Carl Albercht Bartmer, fuarın Türk tarımında önemli bir boşluğu doldurduğunu belirterek, “Kısa sürede tarımın tüm kesimlerini buluşturan bir etkinlik haline geldi. Bu fuarda Türk tarımının ne kadar ilerlediğini ve yeniliğe ne kadar açık olduğunu açıkça göreceksiniz. Zirai alandaki gelişmeler kolay olmamıştır. Teknolojik gelişmeleri uygulayan çiftçiler mutluluğa ulaşmıştır.” ifadelerini kullandı.

‘MİRAS KANUNU'NU DEĞİŞTİRMEKTE GEÇ KALDIK’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlulları ise çalışmaları hakkında bilgi verdi. Global ısınmayla tarım alanlarının tehdit altında olduğunu belirterek, “Ülkelerin sosyoekonomik gelişmesiyle tüketici tercihleri de değişiyor. Erozyonla tarım alanları küçülüyor. Gıda ürünlerinin biyoenerjide kullanılması, gıda arzını etkiliyor. Bütün bunları topladığınızda, tarım alanları tehdit altında. Tarım alanları bölünüyor. Geçen hafta yüzyılın temel bir tarım kanununu çıkardık. 1926 yılında İsviçre’den aldığımız Miras Kanunu'nu geçen hafta değiştirdik ama geç kaldık. Keşke 20-30 yıl önce değiştirebilseydik.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar