Taraf'tan şok iddia: Maliye'de muhalif şirketleri bitirme planı yapıldı

Türkiye genelinde 100 bir şirketin 'cemaate yakın' diye fişlendiği iddialarını gündeme getiren Taraf gazetesi, olayın sadece fişleme ile kalmadığını öne sürdü. Gazete, Hükümet'in 28 Şubat'ta bile benzeri görülmedik bir bitirme planını...

Google Haberlere Abone ol
Taraf'tan şok iddia: Maliye'de muhalif şirketleri bitirme planı yapıldı

Türkiye genelinde 100 bir şirketin 'cemaate yakın' diye fişlendiği iddialarını gündeme getiren Taraf gazetesi, olayın sadece fişleme ile kalmadığını öne sürdü. Gazete, Hükümet'in 28 Şubat'ta bile benzeri görülmedik bir bitirme planını devreye soktuğunu öne sürdü. Bunun için Maliye Bakanlığı'nın veri ambarında aralarında bazı savcılar, Maliye Bakanlığı yetkilileri, MASAK ve SPK temsilcilerinin de bulunduğu gizli bir toplantı yapıldığını ve 100 bin şirketin nasıl tasfiye edileceğinin tartışıldığını dile getirdi.

Haberde, "Kendisine biat etmeyen 100 bin şirketi fişleyen Hükümet, 28 Şubat'ta bile benzeri görülmedik bir bitirme planını devreye soktu. Maliye'de ekonomik darbe toplantısı yapıldı. AKP Hükümeti’nin, 'muhalif' işletmelere yönelik baskıları, 28 Şubat post modern darbe sürecinde bazı sermaye gruplarına yönelik yapılan baskıları solladı. Son olarak, Türkiye genelindeki yaklaşık 100 bin esnaf ve küçük işletmeyi fişleyen hükümet, muhalif şirketlerin 'tasfiyesi' için de düğmeye bastı. Bunun ilk adımı ise, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanlığı’nın veri ambarında yapılan toplantı ile atıldı." ifadeleri kullanıldı.

Bunun için 'büyük bir gizlilik içinde' 26 Haziran Perşembe günü Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Türkiye genelindeki tüm mükelleflerin bilgilerinin arşivlendiği Gümüşdere’deki veri ambarında bir toplantı yapıldığı aktarılan haberde, toplantıda, her kurumun muhalif şirketlerle ilgili yaptığı çalışmaların masaya yatırıldığını, ardından muhalif şirketleri tasfiye planının belirlendiğini vurgulandı. Söz konusu planın 10 aşamadan oluştuğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Buna göre, muhalif olduğu tespit edilen bir şirketle ilgili tüm bilgiler ilgili kurumlardan elde edilecek ve bu bilgiler doğrultusunda, ilgili kurumlara ihbar mektuplarının gönderilmesi sağlanacak. İhbar mektupları üzerine ise, şirketler hakkında kamu idareleri tarafından inceleme başlatılacak. Bu çerçevede, şirketlerin faaliyet alanlarına göre ilgili kamu kurumunun müfettişleri devreye girecek. Bu esnada, şirketlerin büyüklüğüne göre MASAK da devreye girecek. İncelemeye alınan kurumların hesaplarının dondurulması gündeme gelecek. Bunun dışında, inceleme yapılan şirketlerle ilgili olarak hükümete yakın medya kuruşlularına yolsuzluk ve usulsüzlük belgeleri servis edilecek. Bu işlem ile, muhalif şirketlere yönelik yapılan incelemelere kamuoyu desteği alınacak. Bir şirketle ilgili olarak yaklaşık 10 ayrı işlem yapılması öngörülüyor. Yani bir muhalif şirketin 10 aşamada hükümete yakın bir şirket haline getirilmesi veya hükümete yakın bir şirkete satılması planlanıyor."

CİHAN

Yorumlar