TAQA’nın bıraktığı yerden Katar devam edecek

Afşin-Elbistan linyitlerinin enerjiye dönüştürülmesi amacıyla daha önce TAQA firmasıyla anlaşan devlet, şimdi Katar ile mutabakata vardı.

Google Haberlere Abone ol
TAQA’nın bıraktığı yerden Katar devam edecek

Afşin-Elbistan linyitlerinin enerjiye dönüştürülmesi amacıyla daha önce TAQA firmasıyla anlaşan devlet, şimdi Katar ile mutabakata vardı. Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Katar firması ile TAQA’nın bıraktığı yerden devam edileceğini söyledi.

Kısa süre önce Katar’a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Tamim ile görüşmüş ve Türkiye'den Elektrik Üretim Anonim Şirketi ile Katar Holding arasında enerji alanında işbirliği anlaşması imzalanmıştı. Yapılan mutabakat sonrası Afşin-Elbistan Bölgesine Katarlı şirket yetkililerinin gelmesi ve bölgede bir fizibilite çalışması bekleniyor. Fizibilite çalışmaları sonrasında iki ülke arasında resmi anlaşma imzalanacak ve ortak şirket kurulup çalışmalara başlanacak.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Katar firması ile TAQA’nın bıraktığı yerden devam edileceğini bildirdi. Alış, “Katar firması bölgede fizibilite çalışmaları yapacak. Zaten bölgede TAQA firmasıyla ilgili çalışmalar yapılmış ve belirli bir aşamaya gelinmişti. Katar firmasıyla biz gelinen noktadan devam edeceğiz. Kendileri de inceleme yapacaklar. Kabul edilmesi durumunda ülkeler arasında resmi anlaşma imzalanacak ve şirket kurulup çalışmalara başlanacak.” diye konuştu.

İki ülke arasında şimdilik sadece mutabakat anlaşması yapıldığını aktaran Alış, bundan sonraki adımların projenin geleceğini belirleyeceğini kaydetti. Göçük yaşanan ve bir süreden beri kömür üretimi yapılmayan Çöllolar Kömür Havzası’nın da gündemde olduğu ifade edilirken, bölgedeki yatırımların, yapılacak inceleme ve araştırmalardan sonra ortaya çıkacağı bildirildi.

TAQA 12 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA YAPMIŞTI

TAQA ile EÜAŞ arasında yapılan anlaşma kapsamında 12 milyar dolarlık yatırım öngörülüyordu. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kwh/yıl enerji üretilecekti. Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma’yla havzada B, C, D, E ve G sahalarında yeni santraller inşa edilecekti. Afşin-Elbistan Havzası, 4.4 milyar ton ile Türkiye’nin linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ını barındırıyor. Şu anda toplam kurulu gücü 2800 MW olan iki termik santral bulunuyor.

CİHAN

Yorumlar