Tapu çalışanlarının hatalarından torunları sorumlu olmayacak

Tapu kadastro çalışanlarının 100 yıllık kabusu sonlanıyor. Tapu çalışanlarının görev esnasında yaptıkları hataları nesillerine rücu ettiren Medeni Kanunun 1007’inci Maddesi’nin değiştirilmesi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önemli bir çal.

Google Haberlere Abone ol
Tapu çalışanlarının hatalarından torunları sorumlu olmayacak

Tapu kadastro çalışanlarının 100 yıllık kabusu sonlanıyor. Tapu çalışanlarının görev esnasında yaptıkları hataları nesillerine rücu ettiren Medeni Kanunun 1007’inci Maddesi’nin değiştirilmesi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önemli bir çalışma başlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bayındır Memur-Sen ile Ağustos 2013’te yaptığı toplu sözleşmede Tapu-Kadastro çalışanlarının görevi esnasında yaptığı hataların sonradan tespiti durumunda nesle rücu etmesi problemini çözmeye kabul etmişti. Bu konu ile ilgili çalışma başlatan bakanlığın 3 konu üzerinde durduğu öğrenildi. Bakanlıktan alınan bilgilere göre; çalışmada, ‘Tapu –Kadastro çalışanlarının, Medeni Kanun 1007.maddesinde belirtilen sınırsız sorumluluğunun, emeklilik veya ölümle sonlandırılması veya belirlenebilecek bir zaman aşımına tabi tutulması, yapılan işlemlerin oluşturulacak bir fon tarafından karşılanması, bu fon kurum tarafından oluşturulacak ve tapu işlemlerden alınan paylardan karşılanması, yapılan işlemlerin mesleki sorumluluk sigortası kapsamına dahil edilmesi’ önerileri üzerinde durduğu belirtildi. Bakanlık, bu önerilerden birini düzenlemeye tabi tutacak ve yaklaşık 20 bin civarında çalışanı bulunan Tapu-Kadastro çalışanlarının yıllardır beklediği düzenleme Meclis’e sunulacak.

Çalışmayı Cihan Haber Ajansına değerlendiren Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Abdülhadi Karasapan, bir tapu çalışanının yıllar önce yaptığı bir işlemden, emekli dahi veya vefat etmiş olsa da torunlarına rucü eden bu yasanın değiştirilmesi yönünde yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, Ağustos 2013 toplu sözleşme masasında yetkili sendika olarak hükümete taleplerini kabul ettirdiklerini söyledi.

Sendikanın hükümete bazı önerilerde bulunduğunu ifade eden Karasapan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve diğer ilgili kurum yetkililerine yapılan ziyaretlerde, tekliflerimize sıcak baktıkları tarafımıza anlatıldı. En kısa sürede yapılacak yasal düzenlemeyi Meclise sunmadan öncede görüşmeler yapılacak.” diye konuştu.

MEDENİ KANUNUN 1007. MADDESİ NEDİR?

Madde, tapu çalışanlarının sorumluluklarını ve devletin sorumlu olduğu alanları düzenliyor. Madde de, “Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur. Devlet, zararın doğmasında kusuru bulunan görevlilere rücu eder. Devletin sorumluluğuna ilişkin davalar, tapu sicilinin bulunduğu yer mahkemesinde görülür.” deniliyor.




CİHAN

Yorumlar