Taner Yıldız: Doğalgazda 2 milyar TL zarar var ama zamma direniyoruz

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda kur artışından kaynaklanan 2 milyar TL’lik bir zararın doğduğunu belirterek, “Tüm baskılara rağmen doğalgaza zam da direniyoruz.

Google Haberlere Abone ol
Taner Yıldız: Doğalgazda 2 milyar TL zarar var ama zamma direniyoruz

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda kur artışından kaynaklanan 2 milyar TL’lik bir zararın doğduğunu belirterek, “Tüm baskılara rağmen doğalgaza zam da direniyoruz. Ben isterim ki vatandaşımız bu olumsuz gelişmelerden etkilenmesin.” dedi.

2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 hedefleriyle ilgili Ankara'da basın toplantısı düzenleyen Bakan Taner Yıldız, gazetecilerin gündeme dair sorularını da cevapladı.

“KIBRIS PETROLLERİ İÇİN YPICI BİR YOLU YAPMAMIZ LAZIM”

Kıbrıs’ta çıkarılacak ve petrol ve doğalgazın nasıl taşınacağının sorulması üzerine Yıldız, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Yunanistan’ın ılımlı açıklamalarını görüyoruz. Bu açıklamaları destekliyoruz. Biz doğalgaz ve petrolün bir barış gerekçesi ve gerginlik gerekçesi oluşturmaksızın taşıması gerektiğini düşünüyoruz. 2014’te tercihimizi tartışmalı alanlarda bulunmamız gerektiği söylemek istiyorum. Bu karşılıklı nezaketi ve eylemi gerektirir. Bizim Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Akdeniz’de bulunduğu ve tartışmalı alanların dışında çalışmalarının devam ettiğini söylemeliyim. AKdeniz’deki gazın Kıbrıs’ın tamamına ait olacak yapının mutlaka kurgulanması gerekiyor. Biz, tutarlı bir tavır ortaya koyuyoruz. Nasıl Irak’ta Irak’ın tamamına ait olduğunu söylüyoruz. Aynı şekilde Kıbrıs’ın herhangi bir yerinde çıkarılan gazında Kıbrıs’ın tamamına ait olduğunu söylüyoruz. O yüzden 2014’te yapıcı bir yolu yakalamamız gerekiyor. Bu varlığı paylaşarak bir yere gelmemiz gerekiyor. Biz buradaki oluşacak enerji değerini adilane bir şekilde siyasi fizibilitesini oluşturarak gerçekleştirmemiz gerekiyor.” karşılığını verdi.

“ABD RAHATSIZLIK İLETMEDİ”

“Yapılan yolsuzluk operasyonunun ardından ABD’ni Halk Bankası’na dönük olumsuz bir karşılığı olmuş mudur?” sorusunu Yıldız, şöyle cevapladı:

“İran ve ırak tabi bizim için önemli iki ülke. Tartışmaları yapan birçok ülke, İran ve Irak’a komşu değildir. Biz komşuyuz. Biz 3,3 milyar dolar altın ihracatı yapmışız 2013 yılında, Halk Bankası üzerinden. Her birisi resmi işlemlerdir. O yüzden bütün bunlar. ABD’den bize iletilen bir rahatsızlık yok. BM kararları Türkiye için hukuken bağlayıcıdır. Bu kararların hepsi uygulanmaktadır. ABD aramızdaki hukuk da son derece önemlidir. Müttefik, ülkedir. Model ortaklık kurduğumuz ülkedir. Bir kısım önceliklerini dikkate alan, her iki ülke arasında bir ilişki söz konusudur. Dolayısıyla bizler, gerek petrol alımları ile ilgili konularda bazı düzenlemeler yaptık. Cenevre görüşmelerinde başlatılan normalleşme süreci 4 yıl önce Türkiye tarafından önerilmiştir. Bu da Türkiye siyasetinin öngörülebilirliği ile alakalı önemli bir başlıktır.”

“IRAK’TAN ALDIĞIMIZ PETROL İRAN’I GEÇTİ”

Yıldız, “Kuzey Irak’ da enerji işbirliğinde son durum nedir?” sorusuna ise “Irak konusunda, Merkezi Irak hükümetinin geçtiğimiz haftada olumlu bir görüşme vardır. Bunlar genel bütçeden mahsul edilmek kaydı ile 400 bin varillik petrol ihracatının bu sistem içerisinde yapılabileceğini öngören bir yapıdır. Tabi ki tamamlanmış bir görüşme değildir. Herhalde bir kaç seans daha yapılacaktır. Ama sonuçta kazananın Irak’ın tamamı olacağını söylemem lazım. Türkiye en fızibıl kaynaklarını Irak olarak kendi piyasasına sunmak istemektedir. Türkiye önemli bir pazardır. Irak’tan aldığımız ham petrol İran’ı geçmektedir zaman zaman. Bu ticaretten son derece memnunuz.” yanıtını verdi.

Halk Bankası ile ilgili Bağdat ve Erbil’deki görüşmelerde konuların işlendiğini belirten Bakan Yıldız, Türkiye’deki herhangi bir kamu bankası…’ABD’deki kamu bankası olabilir mi?’ denildi. Biz, ‘İhtiyaç hissetmiyoruz.’ dedik. Halk Bankası 25 milyar dolara ulaşmış ve uluslararası kredibilitesi olan bankadır Her ne kadar 2,2 milyar dolardan fazla değer yitirmiş olsa da. Bununla alakalı BM’nin, yüzde 5’lik savaş tanzimlerinin ayrılması isteğimizdir.. Biz, şu anda herhangi problem öngörmüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KARŞI DAVALARIMIZ OLACAK”

Yıldız, “17 Aralık operasyonu ile ilgili farklı bir dava girişiminiz olacak mı?” sorusuna ilişkin de şu açıklamalarda bulundu: “ Hangi dürüst çalışan bürokrat yapıya, çalışanımıza karşı yıpratma kampanyası düzenleniyorsa, bununla alakalı bizim karşı davalarımız olacak. Herhangi bir usulsüzlüğe kavuşmuş, yolsuzluğa karışmış hiçbir elemanımıza acımayız. Biz burada paranın döndüğü bir sektörde çalışıyoruz. Şükürler olsun alnımızın açık olmadığı hiçbir işlem yoktur. Ama ola ki herhangi bir arkadaşımız bir yanlışa düştü, bu konuda acımayacağımızı, bakanlığımızı ilk gününde itibaren söylemiştim. Bu, AK Parti’nin siyasetlerinin önemli bir yaklaşımıdır. O konuda tereddüdümüz yok. EPDK’nın ons fiyatlarını 1 200 dolarlara çıktığı bir dönemi yayıyoruz. Tereddüdümüz yok ama dürüst çalışan arkadaşlarımızı da korumamız lazım. Yine ülkemiz adına korumamız lazım.”

“EN ÖNEMLİ KAYNAĞIMI IRAK GAZI OLACAK”

Gaz açığını kapatmak için nasıl bir çalışma yaptıklarının sorulması üzerine de Bakan Yıldız, şu açıklamalarda bulundu: “Bu ayın içinde, Kuzey Irak’tan gelen petrolün tam mutabakat sağlanarak dünya piyasalarına gerçekleştirilmesini umuyorum. Doğalgazla alakalı çalışmalarımız olmuştur. Bunların çok ciddi bir genişleme olanı olmadığını görüyoruz. En önemli kaynaklarımızdan biri Irak gazı olacaktır. 5 ayrı ülkeden yaptığımız doğalgaz tedariki, 6-7 ülkeye çıkarmak istiyoruz. Vatandaşa sattığımız fiyatlar alım fiyatlarının altındadır. Bu BOTAŞ’a bir zarar yazdırmakta 2 milyar TL’lik zarardan bahsediyorum. Bunların İran gazını almadığımız her 8 milyon metreküpü de zaman zaman spot piyasalardan, zaman zaman da boru gazı olarak aldığımızı söylemem lazım. Nereden alıyoruz? Azerbaycan’dan miktarları arttırarak ve Rusya’dan miktarları arttırarak alıyoruz 2014-2015 nasıl Rusya’dan ‘al ya da ödeleri’ bitirmiştik. İran ve Azerbaycan’ın da al ya da ödelerini bitireceğiz. Önemli bir kısmını 2014’te inşallah, bitirmiş olacağız. Parasını verdiğimiz almadığımız ülke kalmayacak.”

BOTAŞ’A SÜBVANSİYON GÖREVİ

LPG’ye yapılan zamların sorulması üzerine de Yıldız, ”Dolar fiyatlarının yüksek olduğu kalem onun türevlerinin de yüksek olmasını sağlıyor. LPG petrol türevidir. Bu fiyatlar yükseliyorsa, serbest piyasadaki fiyatlar da yüksektir. Bu iki kalem düştüğü kadar bu fiyatlarda düşecektir. Doğalgaz çıkardığımız yerli kömür gibi sübvansiyon kalemi olmamalıdır. Ama sübvanse edeceğimiz kalem kendi içindedir. Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattı BOTAŞ’a bağlıdır. Oradan gelen kalem , sübvanse edeceğimiz kalemdir. Ben bunun kendi içinde finanse edeceğimizi bir yapı ile sübvanse edeceğimizi söylüyorum. BOTAŞ’ın uluslararası projede hisse almasını öngörüyoruz. Sektörün kendi içinde fiyatları balans edeceğimizi bir yapıyı kurmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“ZAMMA DİRENİYORUZ”

Yıldız, bir gazetecinin “2 milyar TL zarar olduğunu söylediniz, o zaman zam gerekliliği söz konusu?” yorumuna da, “Direniyoruz. Zam gelmemesini isteyenler olduğu gibi zammın gelmemesine üzülen insanlarında olduğunu gördüm. Her ay doğalgazın her üç ayda da elektriğin mekanizması çalışıyor. Zamla alakalı ihtimal olduğunda manşete çeken arkadaşlar, olmadığında 17. sayfadan ve alt satırdan gördüğünü gördük. Bu manada vatandaşımız lehine yaptığımı gayretlerin 17.sayfadan görülmeye devam ediyor. Bütün maliyetler karşısında direniyoruz. Ben isterim ki vatandaşımız bu olumsuz gelişmelerden etkilenmesin ama 17 Aralık hadisesinin ve diğer olumsuz gelişmelerin vatandaşı etkilediğini biliyoruz. Bu etkiyi minimize etmekle meşgulüz.” şeklinde karşılık verdi.
CİHAN

Yorumlar