Tahran Ticaret Odası’ndan İzmirli işadamlarına işbirliği çağrısı

Tahran Ticaret Odası, Sanayi Madenler ve Tarım Odası Başkanı Yahya Al–Assad ve beraberindeki 30 kişilik heyet, İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın davetlisi olarak geldi. Al-Assad, İzmirli işadamlarına ortak yatırım ve işbirliği çağrısı...

Google Haberlere Abone ol
Tahran Ticaret Odası’ndan İzmirli işadamlarına işbirliği çağrısı

Tahran Ticaret Odası, Sanayi Madenler ve Tarım Odası Başkanı Yahya Al–Assad ve beraberindeki 30 kişilik heyet, İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın davetlisi olarak geldi. Al-Assad, İzmirli işadamlarına ortak yatırım ve işbirliği çağrısı yaparken İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş da iki ülkenin 150 milyon kişilik dev bir pazar oluşturduğunu söyledi.

İZTO'da düzenlenen toplantıda konuşan Demirtaş, üç hafta önce İran’a bir gezi düzenlediklerini ve o gezide Tahran Ticaret Odası’nı davet ettiklerini, bu kadar kısa sürede gelmelerinden mutlu olduklarını söyledi. Demirtaş, “İran’da çok verimli ikili görüşmeler yaptık. İran Fuarlar Genel Müdürü Sayın Dr. Hossein Esfahbodi ile odamız ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda her yıl İzmir ile Tahran’da ihraç ürünleri fuarı düzenlenmesi için protokol imzaladık. 2015 Ocak ayında karşılıklı olarak ilk fuarları düzenleyeceğiz. Fuara katılmak için şimdiden hazırlıklara başlayın.” dedi. Demirtaş, ikinci büyük projelerininse iki ülkede gümrüklü depoların kurulması ve buradan karşılıklı mal satılması olduğunu, bunun üzerinde de çalışmaların sürdüğünü aktardı.

'TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASININ İMZALANMASI DÖNÜM NOKTASI'

Türkiye ile İran arasında 10 yıldır müzakereleri süren Tercihli Ticaret Anlaşması’nın imzalanmasının bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Ekrem Demirtaş, “Bu anlaşmayla Türkiye 125 sanayi ürününde, İran da 140 tarım ürününde avantaj kazandı. Bu anlaşmanın iç onay süreci, her iki ülkede sürüyor. Biz Türkiye’deki iç onay sürecinin hızlanması için çalışıyoruz. Sürecin tamamlanıp anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından, iki ülke arasındaki ticaret hacmi katlanarak artacaktır.” diye konuştu.

Soma’daki maden faciasında şehit olanlar için taziyelerini ileterek konuşmasına başlayan Yahya Al–Assad ise Demirtaş ile çok iyi ve güçlü ilişkileri olduğunu söyledi. Al-Assad, “İran ile Türkiye arasında çok güçlü ilişkiler var. Yeni oluşumlarla fırsatlar daha da artıyor.” dedi. İran’a ambargonun uygulandığı dönemde ihtiyaçlarını büyük oranda Türkiye’den karşıladıklarını belirterek, bu dönemde iki ülkenin birbirini daha iyi tanıdığını söyledi.

Toplantının ardından Tahran Ticaret Odası ve İZTO üyeleri ikili görüşmeler yaparken Demirtaş, ziyaretin anısına Al-Assad’a ipek bir kilim hediye etti.

CİHAN

Yorumlar