Süt ürünleri ihracatı 11 yılda 23,7 milyon dolardan 270 milyon dolara çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, süt ve süt ürünleri ihracatının 11 yılda 23,7 milyon dolardan 270 milyon dolara çıktığını söyledi. Ankara Rixos Otel’de ‘Dünya Süt Günü’ dolayısıyla ‘Süt üretim ve tüketiminde...

Google Haberlere Abone ol
Süt ürünleri ihracatı 11 yılda 23,7 milyon dolardan 270 milyon dolara çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, süt ve süt ürünleri ihracatının 11 yılda 23,7 milyon dolardan 270 milyon dolara çıktığını söyledi.

Ankara Rixos Otel’de ‘Dünya Süt Günü’ dolayısıyla ‘Süt üretim ve tüketiminde değer zinciri’ konulu program düzenlendi. Programa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı da katıldı. Programın başlangıcında Soma’da yer altında hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Bakanlık olarak süt üretimiyle ilgili yaptıkları ıslah çalışmalarından bahseden Eker, bu çerçevede verdikleri desteklerden de bahsetti. Bu sayede süt üretiminin 18,2 milyon tona çıktığını belirtti. Soy kütüğü ve ön soy kütüğüne kayıtlı işletme sayısında yüzde 33’lük artış olduğunu, kayıtlı hayvan sayısının yüzde 629 arttığını kaydetti. Eker, 2002'de kayıtlı işletme sayısının 238 bin iken hayvan sayısının 943 bin olduğunu, 2013 yılında kayıtlı işletme sayısının bir milyon 150 bine çıkarken, hayvan sayısının da 6 milyon 872 bine çıktığını vurguladı.

"AVRUPA’YA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İHRAÇ ETMEYE BAŞLADIK"

Avrupa’ya süt ve süt ürünleri ihracatına başlandığını da aktaran Eker, “Cumhuriyet tarihinde bir ilk daha 2013 yılında gerçekleşti. Bu çok önemli. Neden? Çünkü, Türkiye’de ilk defa kendi yetiştirdiği, kayıtlı damızlık düve ihracatı gerçekleştirdi.” diye konuştu. Eker, bu arada ulusal süt kayıt sistemi kurulduğunu da kaydetti.

CİHAN

Yorumlar