Sürdürebilir Finans Forumu

- SKD Türkiye Başkanı Çelik: - "Türkiye, finansal kapsayıcılık konusunda dünya ortalamasına göre nispeten iyi bir durumda" - "Türkiye nüfusunun yüzde 57'sinin, ülke nüfusunun yüzde 40'ı oluşturan en düşük gelirli kesimin ise sadece yarısının banka hesabı var"

Google Haberlere Abone ol
Sürdürebilir Finans Forumu

İSTANBUL (AA) - İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Başkanı Canan Ercan Çelik, Türkiye'nin finansal kapsayıcılık konusunda dünya ortalamasına göre nispeten iyi bir durumda olduğunu belirterek, bu konuda daha da iyi bir noktaya gelebilmek için Finansal Erişim, Finansal Eğitim ve Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi'nin hayata geçirildiğini söyledi.

Çelik, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP Finance Initiative-UNEP FI) ve Global Compact Türkiye tarafından Borsa İstanbul Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 4. Sürdürülebilir Finans Forumu'nun açılışında konuştu.

Finans hizmetlerine erişimin; dezavantajlı grupların güçlendirilmesine, verimli yatırımın ve tüketimin desteklenmesine, üretkenliğin, gelirin ve önleyici sağlık hizmetlerinin artırılması önemli katkı sunduğunu ifade eden Çelik, dünya üzerinde 2 milyar insanın kurumsal finansal hizmetleri kullanmadığını, düşük gelirli nüfusun yüzde 73'ünün çeşitli nedenlerle banka hizmetlerini kullanamaz durumda olduğunu söyledi.

"Gelişmekte olan ekonomilerde küçük işletmelerin yüzde 35'i finansal kaynaklara erişimi, faaliyetlerinin önündeki en büyük engel olarak görüyor" diyen Çelik, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 57'sinin banka hesabı olduğunu ve yine ülke nüfusunun yüzde 40'ını oluşturan en düşük gelirli kesimin sadece yarısının bir banka hesabının bulunduğunu dile getirdi.

Çelik, Türkiye'nin finansal kapsayıcılık konusunda dünya ortalamasına göre nispeten iyi bir durumda olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha da iyi bir noktaya gelebilmek için 2014 yılında Finansal Erişim, Finansal Eğitim ve Finansal Tüketici'nin Korunması Stratejisi hayata geçirildi. Bu kapsamda Türkiye, özellikle gençler, dezavantajlı gruplar ve KOBİ'lerin finans kaynaklarına erişimi önündeki bariyerlerin kaldırılması konusunda önemli hedefler koyuyor. Konuyla ilgili yakın zamandaki gelişmelere baktığımızda da Antalya'daki G-20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde ve 2015 Eylül'de açıklanan BM Kalkınma Hedefleri'nin odağında 'kapsayıcılık' yer alıyor."


- Sürdürülebilir kalkınmada finans sektörü ve iş dünyası baş rolde olacak"


Çelik, Türkiye'nin kapsayıcılık da dahil olmak üzere sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin birçoğunu 10. Kalkınma Planı kapsamında benimsediğini ve yol haritaları belirlediğini söyledi.

G-20, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris Anlaşması ile gelişen süreçte iş dünyasının rolünün giderek arttığını belirten Çelik, düşük karbon ekonomisine geçişte finansmanın en önemli konulardan olduğunu ifade etti.

Çelik, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde ve iklim değişikliği ile mücadelede iş dünyası, özellikle de finans sektörünün baş rolde olacağını kaydederek, sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı ve bunun kapsayıcı olması konusunda iş dünyasının sorumluluğunun ve rolünün giderek arttığını vurguladı.

Başkan Çelik, "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın sosyal boyutunun ve özellikle kapsayıcılığın hayati öneme sahip olduğuna inanıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.


- "Sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile finansman arasındaki ilişki konuşuldu"


Garanti Bankası ve Şekerbank'ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen forum, bu yıl "Kapsayıcı Büyüme İçin Kapsayıcı Finans" temasıyla düzenlendi.

Açılış konuşmasını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yaptığı forum kapsamında "Gelişmekte Olan Ülkelerde Kapsayıcı Finans" ve Finansal Kapsayıcılık Konusunda İyi Uygulamalar" başlıklı paneller gerçekleştirildi.

Panellerde yerli ve yabancı uzmanlar, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile finansman arasındaki ilişkiyi iş dünyası açısından ele alarak bu alanda gerçekleştirdikleri iyi uygulamaları paylaştı.

Foruma Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze de katıldı.

Yorumlar