Sunar Grup, 6 milyon Euro’luk kojenerasyon tesisini hizmete açtı

Sunar Grup, Adana’da Türkiye’nin bakanlık onaylı lisanssız en büyük kapasiteli kojenerasyon tesisini kurdu. Doğalgazdan yılda 40 bin megawatt’ın üzerinde elektrik üretecek tesis, 6 milyon Euro’ya mal oldu. Türkiye’nin en büyük enerji...

Google Haberlere Abone ol
Sunar Grup, 6 milyon Euro’luk kojenerasyon tesisini hizmete açtı

Sunar Grup, Adana’da Türkiye’nin bakanlık onaylı lisanssız en büyük kapasiteli kojenerasyon tesisini kurdu. Doğalgazdan yılda 40 bin megawatt’ın üzerinde elektrik üretecek tesis, 6 milyon Euro’ya mal oldu. Türkiye’nin en büyük enerji üretim kapasitesine sahip tesiste, mevcut şebekeye göre yüzde 20-25’lik bir tasarruf sağlanacak.

Törende konuşan Sunar Grup CEO’su ve Finlandiya Fahri Konsolosu Hüseyin Nuri Çomu, Sunar Grup’un kendi ihtiyacı olan elektrik enerjisini karşılamak amacı ile bu yatırımı yaptığını ve tesisin kendini 2,5 yıl içinde amorti etmesini beklediklerini söyledi. Sunar Grup bünyesindeki fabrikaların tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanan tesisin 6 aylık bir çalışma ile kurulduğunu anlatan Çomu, “Bu sene 40. yılımızı doldurduk. Sunar Grup, son 5 yıldır ihracat odaklı bir büyüme politikası sürdürmektedir. Gurur duyarak söylüyorum ki, girdiğimiz pazarlarda Türk gıda ürünlerinin yüksek marka algısı ve ürünlerimizin kalitesi sayesinde bugün 80’den fazla ülkeye ihracat yapar hale geldik. Şirketlerimiz hızla büyüyor. Bunun sonucu olarak enerjimizi daha tasarruflu ve çevre dostu üretebilmek adına kojenerasyon tesisi yatırımına karar verdik. Daha sonra araştırmalarımızda Finlandiyalı Warstila firması ile tanıştık. Firmanın yöneticileri ve mühendisleri tesis kurulumunun her aşamasında bize destek oldular ve örnek bir tesis kurduk.” dedi.

Hem bölgedeki hem de tüm Türkiye’deki firmaların Finlandiya ile ticari ilişkilerinin artmasını arzu ettiklerini vurgulayan Çomu, “Bu anlamda bu tarz isteklere ve girişimlere rehberlik ediyoruz. Finlandiya’dan Türkiye’nin alışveriş yapabileceği; ormancılık, cleantech, bilgi sistemleri, eğitim gibi alanlar bulunurken, Finlandiya’da Türkiye’den tekstil, taze meyve-sebze, kimyevi maddeler, plastik vs. gibi alanlarda alışveriş yapabilir.” diye konuştu.

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti ise açılışta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Warstila’nın dünya çapında bilinen enerji makinaları sağlayıcısı olduğunu vurgulayan Vaskunlahti, “Türkiye’ye de şuana kadar 300’ü aşkın makine sağlamışlar. Daha büyük yapılacağını biliyorum. Finlandiya sadece bu tarz kojenerasyon üniteleriyle değil, temiz teknoloji ve diğer enerji yatırımlarıyla da ünlü bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Finlandiya-Türkiye dostluk anlaşmasının bu yıl 90. Yılının kutlandığını da hatırlatan Vaskunlahti, “Bu 90 yılda ne oldu diye bakarsak, söyleyebileceğimiz tek şey arkadaşlık ilişkilerinin her gün daha ileri, derin seviyelere doğru ilerlediğidir. Şuandaki çok mütevazi yatırımları dikkate alırsak şuandaki hacmimiz 1 milyar Euro civarında. Ama buna rağmen hala yapacak çok şey var.” şeklinde konuştu.

Törende Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de bir konuşma yaparak yatırım için teşekkür etti. Konuşmaların ardından protokol tarafından tesisin açılış kurdelesi kesildi. Protokol daha sonra tesiste incelemelerde bulundu. Açılışa ticaret borsa ve odaları başkanları, kojenerasyon tesisi iş ortakları Warstila şirketinin temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. CİHAN

Yorumlar