Sultani üzümde fungal hastalık alarmı

Yaklaşık 700 milyon dolarlık ekonomik değere sahip sultani üzümde, fungal hastalıklarla mücadele başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Sultani üzümde fungal hastalık alarmı

Yaklaşık 700 milyon dolarlık ekonomik değere sahip sultani üzümde, fungal hastalıklarla mücadele başlatıldı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün ortaklığında yürütülen ve bölgede ilk olan “Manisa ve İzmir İlleri Sultani Çekirdeksiz Üzüm Bağlarında Sürgün Kurumaları, Uyanma Bozukluğu ve Ölümlere Yol Açan Fungal Nedenlerinin Araştırılması” projesi tamamlandı. Sonuçlar, İTB’de düzenlenen toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleri, Tariş, ticaret borsaları, ziraat odaları ve zirai ilaç firmalarına aktarıldı.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye’nin dünyada en büyük ihracatçı ülke olduğu kuru üzümle ilgili önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini, ihracatının ise yüzde 40’ını karşılayan Türkiye’nin bu piyasasın lideri olduğunu vurgulayarak, “İç piyasa da dahil edildiğinde 700 milyon doların üzerinde piyasa değerine ulaşan kuru üzüm, bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden birisidir. Bu projeyle bölgemizde ilk defa sultani çekirdeksiz üzüm bağlarında ölü kol, kav ve kangren hastalıklarıyla ilgili durum tespiti yapılmış, hastalıklar farklı oranlarda tüm üretim bölgelerinde gözlenmiş ve üreticiler tarafından bu hastalıklara karşı özellikle kültürel mücadelenin yapılması gerektiği ortaya konmuştur.” dedi.

Proje kapsamında İTB koordinasyonundaki çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahmin çalışması güzergâhında bulunan bağlarda araştırma yapılarak ölü kol, kav ve kangren gibi fungal hastalıkların çıkış oranları tespit edildi ve laboratuvar tahlilleri için doku numuneleri toplandı. Bunların tahlillleri, hastalıklara yol açan etmenlerin saptanması amacıyla Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Laboratuvarı’nda yapıldı ve sonuç raporu hazırlandı. Raporun ayrıntılarını aktarıldığı toplantıda, fungal hastalıklarla ilgili bir araştırma çalışmasının daha önce yapılmadığının altı çizilerek, tespit edilen sonuçların sektör için önemli olduğu vurgulandı. Bu hastalıkların tanıtımıyla birlikte korunma tedbirleri de anlatıldı. Ayrıca projenin devamı kapsamında üreticilerin bilinçlendirilmesi, tespit edilecek üretim bölgelerinde bu hastalıklarla mücadelenin anlatılması amacıyla toplantılar yapılacağı belirtildi. CİHAN

Yorumlar