Su ve kanatlı ürünler sektörünün 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar

Türkiye su ve kanatlı ürünler sektörü 2,5 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefini 5 milyar dolara çıkarttı.

Google Haberlere Abone ol
Su ve kanatlı ürünler sektörünün 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar

Türkiye su ve kanatlı ürünler sektörü 2,5 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefini 5 milyar dolara çıkarttı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Sagun, “2023 ihracat hedefi olan 2,5 milyar doları bu senenin sonunda yakalayacağız.” dedi. Sagun, 10 senedir ihracatta ortalama yüzde 17 artış yakaladıklarını belirtirken, “Bu başarı 2023 hedefini revize etmemizi gerektirdi.” dedi.

Yeni bölge ve ülkelere gireceklerini anlatan Sagun, Japonya ile balıktan sonra kanatlı ihracatı için de anlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Tuncay Sagun, şunları kaydetti:

“Japon öyle kolay bir ülke değil. Buraya İspanya ve Malta hâkimdi. Kararlı olmamız gerek orkinosta İspanya ve Malta’yı geçtik. Burada başarılı olmak durumundayız çünkü gelir seviyesi gayet iyi bir ülke.”

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir de Japonya’ya ihracatın Mayıs ayında başlayacağını bildirdi.

Şahin Aydemir, ayrıca su ve kanatlı ürün sektörünün 2012’de milli gelire 6 milyar dolar katkı yaptığını açıkladı. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine siyasi nedenlerle kanatlı ihracatı yapılamadığından yakınan Aydemir, “Yumurta ihracatına başladık. Şirketlerimiz AB normlarından geçti. Ancak siyasi engelleri geçemedik.” ifadelerini kullandı.


Su, kanatlı ve süt ürünlerini; yumurta ve balı bünyesinde bulunduran ihracatçı birliği, geçen sene 120 ülkeye 1 milyar 989 milyon dolar tutarında satış yaptı.

Su ürünlerinde 87 bin tonu deniz, 100 bin tonu iç su balıkları ve ayrıca kabuklularla 189 bin tonluk hasat elde edildi. Türkiye, bu alanda Avrupa’nın 3. büyük üreticisi haline geldi.
Kanatlı ihracatı da geçen sene 1 milyar 33 milyon dolara dayandı. Sektör ihracatını yüzde 15,6 artırdı. Bu artışta en büyük pay 609 milyon dolar ihracatla beyaz etin oldu. 2013’te 406 milyon dolar tutarında da yumurta ihraç edildi.
CİHAN

Yorumlar