Su ürünleri ihracat rekoru kırdı

İhracatın yıldız sektörleri arasında yer alan, son 10 yılda büyük gelişim gösteren su ürünleri ve hayvansal mamuller, mart ayında Türkiye genelinde ihracatını en çok arttıran sektör oldu.

Google Haberlere Abone ol
Su ürünleri ihracat rekoru kırdı

İhracatın yıldız sektörleri arasında yer alan, son 10 yılda büyük gelişim gösteren su ürünleri ve hayvansal mamuller, mart ayında Türkiye genelinde ihracatını en çok arttıran sektör oldu. 2014 Mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 artarken su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, yüzde 33’lük artış oranı yakaladı. Sektör, mart ayında 194 milyon 36 bin dolarlık döviz girdisi sağladı.

Mart ayında su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe, yüzde 27 artış göstererek 55 milyon 252 bin dolarlık ihracat yapan kanatlı ürünler ilk sırada yer aldı. İhracatını yüzde 36 arttıran su ürünleri ise 54 milyon 819 bin dolarla onu takip etti. Yumurta ihracatı da yüzde 11’lik artışla 35 milyon 529 bin dolara çıktı. Süt ürünleri ihracatı, yüzde 88’lik rekor artışla 33 milyon 108 bin dolar oldu. Doğal bal ihracatı, yüzde 48’lik artışla 2 milyon 193 bin dolara çıktı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2014 Ocak-Mart döneminde yüzde 27’lik artışla 589 milyon 563 bin dolar ihracat yaptı. Son bir yıllık ihracatı ise yüzde 23’lük yükselişle 2 milyar 112 milyon dolara çıktı.

Sektörün ihracat rakamlarını değerlendiren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’de 2000 yılından sonra dünyanın en ileri teknolojileriyle üretim yapan tesislerin hızla arttığına dikkat çekti. Avrupa Birliği kriterlerine uygun üretilen Türk balığı ve tavuğunun, sağlıklı ve lezzetli olmasından dolayı 80’den fazla ülkede sofraları süsler konuma geldiğini kaydeden Kızıltan, Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) ve Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG)’nun dünya genelinde yürüttüğü çalışmaların da ihracatın artmasına önemli katkı sağladığını aktardı. Kızıltan, “STG ve KTG’nin pazarlamamıza sağladığı ivmeyle 2014 Mart ayında sektörümüz, yüzde 33’lük ihracat artışı yakalayarak artış rekortmeni oldu. Bu başarıyı önümüzdeki aylarda da sürdürmeyi ve 2014 yılı sonunda 2,3 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar