Su ürünleri 2023 ihracat hedefine Norveç modeliyle ulaşacak

İhracatın yıldız sektörleri arasında yer alan ve son 10 yılda büyük gelişim gösteren su ürünleri, 2023 yılı için belirlediği 1,5 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor.

Google Haberlere Abone ol
Su ürünleri 2023 ihracat hedefine Norveç modeliyle ulaşacak

İhracatın yıldız sektörleri arasında yer alan ve son 10 yılda büyük gelişim gösteren su ürünleri, 2023 yılı için belirlediği 1,5 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor. Sektör çipura üretiminde Yunanistan’ı geçerken Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), tanıtımda Norveç’i örnek olarak belirledi.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlediği sektör toplantısıyla 2023 hedefleri için atılması gereken adımları masaya yatırdı. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörün Ege Bölgesi ihracatında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 2013’ün verimli bir yıl olduğunu belirten Kızıltan, 2005 yılında 50 milyon dolar civarında olan Türkiye su ürünleri ihracatının, 2013 sonunda 564 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Su ürünleri sektörünün 2005 yılında Türkiye ihracatından binde 3 pay alırken 2013 sonunda yüzde 1,3’lük değere ulaştığını vurgulayarak, “2023 ihracat hedefimiz 1,5 milyar dolar. Bu hedef bizler için uzak değil. Yıllık yüzde 10-12’lik bir artışla bu hedefe ulaşılabiliriz.” dedi.

LEVREK İHRACATI İLK SIRADA

Türkiye’nin su ürünleri ihracatında ilk 10 ürün arasında birinci sırada levrek bulunduğunu aktaran Kızıltan, “Daha sonra az bir farkla çipura geliyor. Bu ürünleri, alabalık ve orkinos izliyor. 2008’de kurulan STG'nin yaptığı çalışmaların da katkısıyla 2013’te 77 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektöre verilen üretim destekleri sayesinde güzel gelişmeler yaşandı.” şeklinde konuştu.

'NORVEÇ’İ ÖRNEK ALABİLİRİZ'

Dünyada ve Türkiye’de su ürünleri sektörünün dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi veren STG Başkanı Melih İşliel ise sürdürülebilir bir balıkçılık politikası olması gerektiğini, bunun için de tanıtımın önemli olduğunu ve Norveç’in örnek alınabileceğini kaydetti. Günümüzde yenen her üç balıktan birinin akuakültür üretimi olduğunu, turizmin gelişiminin akuakültürden uzak düşünülemeyeceğini anlatan İşliel, “TÜİK verilerine göre son yıllarda proteinli gıdalarda Türkiye’de üretim önemli düzeyde arttı. STG’nin katılım sağladığı fuarların bulunduğu ülkelere ihracatta önemli gelişmeler yaşandı. Rusya, bizim için çok önemli bir pazar. Bu ülkede katıldığımız fuarlarla bu konuma geldik. Ukrayna da gelişen bir pazar konumuna geldi.” dedi.

Sektörün en büyük sıkıntısının ise katma değerli ürünleri yeterince üretememek olduğunu ifade eden İşliel, şöyle devam etti: “Balık aşılama alanlarının oluşturulması ve ar-ge’ye önem verilmesi gerekiyor. Pazarlama da üzerinde yoğunlaşılması gereken bir husus. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda tüm bakanlıklarla işbirliğine gidilerek sorunların çözümlenmesi gerekiyor. En acil çözümlenmesi gereken konuların başında, lojistik ve ruhsatlı iskele ihtiyacı geliyor.”

'ÇİPURA ÜRETİMİNDE YUNANİSTAN’I GEÇTİK'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yetiştiricilik Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu da tarım ve gıda sektörleri arasında en başarılı ve hızlı gelişenlerden birinin su ürünleri olduğunu söyledi. Dünyada yetiştiriciliğin gittikçe önem kazandığını vurgulayan Gözgözoğlu, su ürünlerinin yüzde 40’ının bu yolla elde edildiğini anlattı. Türkiye’de 2012 verilerine göre yetiştiricilik oranının yüzde 33’e yükseldiğini kaydederek, “2013 verilerinin daha da yüksek olması bekleniyor. Ocak 2014 verilerine göre Türkiye’de 2 bin 353 su ürünleri tesisi bulunuyor. 245 bin ton üretim kapasitesiyle bin 935 adet iç su, 217 bin ton kapasiteyle 418 adet deniz tesisi var. Toplam kapasite 462 bin tona ulaştı. 203 tesis ise yatırım aşamasında, böylece kapasite 41 bin ton daha artacak. Çipura üretiminde Yunanistan’ın önüne geçtik, bu çok önemli bir gelişme.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar