Sterlin “ortak pazara erişim”le yükseldi

-İngiltere'nin AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı Davis’in ortak pazara erişimin sağlanması için AB bütçesine katkıda bulunmayı değerlendirebileceklerini açıklamasının ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında 1,26 seviyesini aştı

Google Haberlere Abone ol
Sterlin “ortak pazara erişim”le yükseldi

LONDRA (AA) – İngiltere'nin AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı David Davis’in açıklamalarının ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında 1,26 seviyesini aştı.

İngiltere'nin AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı David Davis’in, İngiliz Hükümetinin Avrupa Birliğinin ortak pazarına erişim sağlayabilmek için gerekirse AB bütçesine ödeme yapmayı değerlendirebileceğini açıklamasının ardından İngiliz sterlini (yerel saatle 12:05 itibarıyla) ABD doları karşısında 1,2631 seviyesine yükseldi.

Açıklamaların ardından İngiliz sterlini ABD doları karşısında 11 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesine yükselmiş oldu. Ülkede İngiltere’nin haziran ayında AB’den ayrılma kararı almasından bu yana gerekli düzenleme ve anlaşmaların sağlanmadan “sert çıkışın” yaşanabileceğine ilişkin endişeler tartışılıyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May daha önce ülkenin AB’den çıkış sürecini resmen başlatacak olan 50. maddenin 2017 yılının mart ayında yürürlüğe sokulabileceğini söylemişti.

Buna rağmen İngiliz Yüksek Mahkemesi 50. maddenin yürürlüğe girebilmesi için İngiliz Parlamentosunun oyuna ihtiyaç duyulduğu yönünde bir karar vermişti.

Karara tepki gösteren İngiliz Yüksek Mahkemesi konuyu bir üst mahkemede temyize götürme kararı almıştı. Londra merkezli uzmanlar arasında yasal sürecin bu ay içerisinde verilecek bir kararla netleşmesi bekleniyor.

Öte yandan İngiltere'nin AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı David Davis’in “ortak pazara erişim” sağlamak için AB bütçesine katkıda bulunmayı değerlendirebileceği açıklaması Londra merkezli ekonomistler arasında olumlu bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar