Statoil Türkiye'de doğalgaz arayacak

- Norveçli enerji şirketi, Trakya'da faaliyetlerini sürdüren Kanada şirketi Valeura ile iş birliği anlaşması yaptı

Google Haberlere Abone ol
Statoil Türkiye'de doğalgaz arayacak

ANKARA (AA) - Norveçli enerji şirketi Statoil, Türkiye'de doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerinde bulunmak için Kanadalı şirket Valeura ile iki keşif lisansı için bağlayıcı anlaşma yaptı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, gaz arama çalışmalarını yoğun olarak Tekirdağ Banarlı'da sürdüren Valeura ile anlaştı.

Statoil, Kanadalı şirketin sahip olduğu Banarlı lisanslarında yüzde 50 hisseye sahip olurken, kalan pay Toronto Borsası'nda işlem gören Valeura'da olacak.

Varılan anlaşmada, Trakya'da doğalgaz arama çalışmalarının hızlandırılması ve bölgedeki kuyulardan birinde bu yılın sonu veya 2017'nin başında gaz çıkarılması planlandı.

İki şirketin arama çalışmaları, bölgenin derinliklerinde kalan gaz potansiyelini ölçecek. Keşif yaklaşık 540 kilometrekarelik alanı kapsıyor.

Açıklamada, Türkiye'nin kuzeybatısında çalışmalara başlamanın, Statoil'in arama stratejisi kapsamında olduğunu vurgulayan şirketin arama faaliyetlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Erling Vagnes'in "Bölgedeki potansiyel konusunda iyimseriz." ifadelerine de yer verildi.

Kanadalı şirket Valeura, yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de petrol ve doğalgaz arıyor.

Şirket bu yılın başında Banarlı lisansına bağlı Batı Gürgen-1 sahasında doğalgaz bulduğunu ve deneme sürecinde günlük 100 bin metreküp kapasitesine ulaşıldığını belirtmişti.

Valeura, 2015'te Trakya’da üç ayrı kuyuda gaz bulmuş ve üretime başlamıştı. Kanadalı şirket Trakya'da toplam 14 üretim ve arama lisansına sahip bulunuyor. Bunların yanı sıra şirketin Gaziantep'te de petrol arama lisansı bulunuyor.

Yorumlar