SSM Müsteşarı Demir:

- "Maalesef son zamanlarda bir acil alım fırtınasıyla karşı karşıyayız. Beni endişeye düşüren konulardan bir tanesi bu" - "Acil alım fırtınasıyla beraber aracı şirketlerin, doğrudan satmakla ilgili şirketlerin devrede olduklarını görüyoruz. Bunu mümkün olduğunca kontrol etmeye, sektöre yönlendirmeye çalışacağız" - "Büyük şirketlerimizin biraz tavır değişikliğine girmelerini, Müsteşarlığımızın zorlamalarının da ötesinde gönüllü olarak endüstrileşme ve teknolojide derinleşme faaliyetlerini başlatmalarını bekliyoruz"

Google Haberlere Abone ol
SSM Müsteşarı Demir:

ANKARA (AA) - Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, savunma sanayisinde son zamanlarda ortaya çıkan "acil alım fırtınasından" endişe duyduğunu belirterek, "Acil alım fırtınasıyla beraber aracı şirketlerin, doğrudan satmakla ilgili şirketlerin devrede olduklarını görüyoruz. Bunu mümkün olduğunca kontrol etmeye, sektöre yönlendirmeye çalışacağız." dedi.

Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) himayelerinde, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) ev sahipliğinde 11-13 Ekim'de gerçekleştirilecek Ankara Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri Tanıtımı gerçekleştirildi.

Demir, burada yaptığı konuşmada, organizasyona sponsorluk yapan firmaların üst düzey yöneticilerinin tanıtıma katılmamasını eleştirdi. Demir, "Bu meseleye verilen önem açısından dikkat çekici, buraya not ediyoruz." diye konuştu.

KOBİ'lerin iş bağlama konusunda karşılaştıkları sorunlara değinen Demir, "Büyük şirketlerimizin biraz tavır değişikliğine girmelerini, Müsteşarlığımızın zorlamalarının da ötesinde gönüllü olarak endüstrileşme ve teknolojide derinleşme faaliyetlerine başlatmalarını bekliyoruz. Bu konuda tavrımız net ve sert olacaktır." ifadelerini kullandı.

Sektörde önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Demir, ancak bulunulan yerle varılmak istenen yer arasında mesafeye bakıldığında daha çok çalışılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Demir, başarıyı kutlarken gevşemeler yaşanmaması gerektiği vurguladı. İsmail Demir, şunları kaydetti:

"Endüstriyel İşbirliği Günleri'ne katılacak şirketlerin çoğu Türkiye'de satış yaptıkları için bulunuyorlar. Bunun yanında Türkiye'ye satış yapmasa dahi şirketimizin yetkinliğini bilen, bir şekilde duymuş ve 'Türkiye'de olmalıyım' dedirtecek boyuta ulaşmamız çok önemli.

Etkinlik kapsamında yapılan görüşme sayısı kadar görüşmeler sonunda kaç tane somut iş çıkartabildiğimiz de önemli. Görüşme yaptınız, görüşmenin bir sonuca varması için karşı tarafın biraz sıkıştırılması gereken durumlarda devrede olmamız gerekirse devrede oluruz.

Maalesef son zamanlarda bir acil alım fırtınasıyla karşı karşıyayız. Beni endişeye düşüren konulardan bir tanesi bu. Acil alım fırtınasıyla beraber aracı şirketlerin, doğrudan satmakla ilgili şirketlerin devrede olduklarını görüyoruz. Bunu mümkün olduğunca kontrol etmeye, sektöre yönlendirmeye çalışacağız."

Demir, bu tür faaliyetleri desteklemeye devam edeceklerini, sonuç alma konusunda da son derece agresif olacaklarını söyledi.

Şirketleri Türkiye'ye çağırırken onları cezbedecek unsurların da masada olması gerektiğini dile getiren Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Artık sanayimizin bir nevi ikinci, üçüncü alt yüklenici olmaktan birinci alt yüklenici olmaları veya belirli alanlarda çeşitli firmaların dünyada kim var diye baktıklarında ilk akla gelen firmalar olmaları konusunda da önceliğimiz olması gerekiyor.

Bu anlamda çeşitli kümelenmelerle, OSSA'yla belirli bir politika çerçevesinde firmalarımızı dünyada tercih edilebilir bir noktaya getirebilmekle ilgili faaliyetler yapmamız gerekiyor. Tanıtım, fuarlar evet... Kalite veya belirli destekler konusunda neler yapılabilir, şirketlerimizi üretim, tasarım, insan kaynağı kalitesi gibi konularda bir üst boyuta taşıyacak konuları gündeme getirmemiz gerekiyor."

- KOBİ'lerin sektördeki önemi

OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, Türk savunma ve havacılık sanayisinin son yıllarda attığı adımlarla kendi tankını, helikopterinin ve insansız hava aracını üretebilecek seviyeye geldiğini vurguladı.

Ertuğ, söz konusu sektörün KOBİ'lere büyük fırsatlar sağladığını belirterek, "Savunma ve havacılık olarak tanımlanan toplam savunma sanayi cirosunun yüzde 30'unu, çoğunluğu KOBİ'lerden oluşan yan sanayi tarafından karşılanıyor olması bu sektörde KOBİ'lerin önemini net şekilde ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Ertuğ, söz konusu etkinlik kapsamında dünya savunma ve havacılık sanayinin önde gelen firmalarının Türkiye'ye geleceğine dikkati çekti.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, SSM'nin sanayileşme konusundaki politikalarının kendilerini güç verdiğini ifade etti. Ankara Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İş Birliği Günleri'nin, savunma sanayisi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çeken Aydın, OSTİM olarak söz konusu etkinliğe gereken bütün desteği vereceklerini söyledi.

Yorumlar