S&P: "Türkiye beklediğimizden daha güçlü büyüme gösterdi"

- Standard & Poor’s Ülke Kredi Derecelendirme Direktörü Trevor Cullinan: - “Daha önceden dış finansmanın aniden durabileceği konusunda endişelerimiz vardı. Fakat bu gerçekleşmedi. Türkiye’nin kredi notu görünümünü yeniden ‘durağan'a çevirmemizin nedenlerinden biri bu” - “Türkiye 2015 yılında görece güçlü büyüme gösterdi. Beklediğimizden daha güçlü büyüdü. Bu büyüme bölgesel istikrarsızlığa, gelişen piyasa algısındaki zayıflamaya ve geçen seneki seçim döngüsüne rağmen gerçekleşti” - “Dış yatırımcıların belirsizlik seviyesine rağmen Türk ekonomisini fonlamaya devam etmesini bekliyoruz”

Google Haberlere Abone ol
S&P: "Türkiye beklediğimizden daha güçlü büyüme gösterdi"

LONDRA (AA) – GÖKHAN KURTARAN – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Ülke Kredi Derecelendirme Direktörü Trevor Cullinan, Türkiye ekonomisinin beklentinin üzerinde güçlü bir büyüme performansı gösterdiği söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin geçen hafta cuma günü Türkiye’nin kredi notunu teyit ederek, not görünümünü ‘negatif'ten ‘durağan'a yükseltmesinin ardından Türkiye raporlarını hazırlayan Cullinan, AA muhabirini sorularını yanıtladı.

Cullinan, “Daha önceden dış finansmanın aniden durabileceği konusunda endişelerimiz vardı. Fakat bu gerçekleşmedi. Türkiye’nin kredi notu görünümünü yeniden ‘durağan'a çevirmemizin nedenlerinden biri bu.” dedi.

Cullinan, “Türkiye 2015 yılında görece güçlü büyüme gösterdi. Beklediğimizden daha güçlü büyüdü. Bu büyüme bölgesel istikrarsızlığa, gelişen piyasa algısındaki zayıflamaya ve geçen seneki seçim döngüsüne rağmen gerçekleşti” dedi.

Türkiye’nin cari açığının temelde düşük petrol fiyatlarının etkisiyle geçen sene yüzde 4,5’a gerilediğini hatırlatan Cullinan, “Türkiye ekonomisi görece iyi bir performans sergiledi.” dedi.

Türkiye’nin kredi notunun teyit edildiğini belirten Cullinan, “Halen Türkiye’nin notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyede değil. Fakat artık notun yüzde 30 olasılıkla düşebileceğini de düşünmüyoruz. Önümüzdeki 12 aylık dönemde reytingin olduğu seviyede korunacağına inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.


- “Türk ekonomisi direnç gösterdi”


Türkiye’nin kredi notu görünümünün “durağan” seviyede olmasının kısa vadede notun mevcut seviyede korunacağı anlamına geldiğini belirten Cullinan, “Eğer devam eden bir ekonomik dengelenme olursa, ekonominin dış finansman ihtiyacı azalırsa, cari açık dikkate değer şekilde azalır, (tasarruflar yoluyla) dış borcun bir kısmı geri ödenebilirse.... Bu durum gelecekte reytingi yükseltmemiz için bir sebep olabilir. Fakat bu Türkiye için orta vadeli bir görünüm, kısa vadeli değil. Gelecek 12 aylık dönemde, reytinglerde herhangi bir değişim beklemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçen yıl itibariyle ekonomide dikkat değer şokların yaşandığının altını çizen Cullinan, “Buna rağmen Türkiye ekonomisi görece güçlü bir şekilde büyüme göstermeyi başardı. Bu sürede ılımlı bütçe açığı korundu ve cari açık daraldı. Bölgesel ve yerel şoklar dikkate alındığında bile Türkiye ekonomisi görece iyi bir performans sergiledi. Türk ekonomisinin direnç gösterdiğini düşünüyoruz.” dedi.


- “Yabancı yatırımcı ekonomiyi fonlamaya devam edecek”


Önümüzdeki dönemde politik belirsizliğin devam edebileceğini belirten Cullinan, “Erken seçimin ya da referandumun olabileceğini düşünüyoruz. Bu yılın sonunda bir takım anayasal değişikliklerin olabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, dış yatırımcıların belirsizlik seviyesine rağmen Türk ekonomisini fonlamaya devam etmesini bekliyoruz.” dedi.

S&P’den gün içerisinde yayımlanan bir değerlendirme notunda ise son dönemde yaşanan sığınmacı akınının Türkiye’deki ekonomik büyümeyi desteklediği belirtildi.

Yorumlar