S&P: ABD'nin Olası Faiz Artırımı Türkiye Konut Piyasası İçin Risk

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P' ABD'de olası faiz artırımının Türkiye'deki konut piyasanın önündeki en önemli risk olduğu uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
S&P: ABD'nin Olası Faiz Artırımı Türkiye Konut Piyasası İçin Risk

Zaman zaman, uluslararası medyanın da gündemine gelen 'Türkiye'de mesken balonu var' tyükselişmalarına tekrar alevlenecek gibi. Son kritik izahat, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'den geldi. Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard and Poors (S&P) Türkiye mesken sahasının iç ve hariç taleple desteklendiğini vurguladı, ancak, ABD'de mühtemel nema artırımının bu sahanın önündeki en mühim risk bulunduğu uyarısında bulundu.

1 MİLYON KONUT ALICI BEKLİYOR

Standard & Poor's Gelişmekte Olan Ülkeler Konut Piyasaları Araştırması'nda yer sektör değerlendirmede, 'Kısa vadede Türkiye mesken piyasalarının fonlama koşullarının destekleyici şekilde kalması bekleniyor. Yabancı müşterilerin Türkiye mesken piyasalarına karşı ilgisinin pazarı desteklemeye devam etmesi öngörülüyor. Ancak Türkiye'nin artan genç nüfusundan kaynaklanan zinde yapısal talep, Türkiye mesken piyasalarındaki ana itici etkenin şekilde kalmaya devam etmesi bekleniyor' denildi.

DAR GELİRLİ 2015'TE NASIL EV ALIR?

Daha müsait parasal koşullar ve düşük petrol fiyatlarının sonucunda 2015 yılında esas enflasyondaki düşüşe bağlı şekilde satınalma gücünde beklenen yükselişın Türkiye mesken piyasasındaki iç talebi canlandırması beklendiği belirtilen raporda, şu uyarıya yer verildi:

'Yine de Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme programı ve ABD'de FED'in mühtemel nema artırımı Türkiye'ye doğru kapital akışlarının belirsizliğini artırıyor. Türkiye'nin hariç kapital akışına bağımlılığı gön önüne alındığında bu durumun Türkiye mesken piyasasında riskleri içerebileceği görülüyor.'

2014'TE YÜZDE 16'LIK FİYAT ARTIŞI

Türkiye'de 2014 yılında mesken fiyatlarının ortalama yüzde 16'nın üstünde arttığına dikkat çekilen raporda, 'Konut fiyatlarında 2014 yılındaki reel yükseliş, 2013 yılındaki yüzde 6'lık rekoru da aşarak yüzdre 7'ye çıktı' denildi.

KONUTTA İNİŞ VAR

Artan istek itibarıyla mortgage faizlerinin, 2013 Haziran ayındaki yüzde 8.3'lük en düşük düzeyinden, 2014 yılının Nisan ayında yüzde 13.6 ile rekor düzeye çıktığına da dikkat çekilen S&P raporunda, bu tarihten sonra başlayan iniş trendiyle mesken kredisi faizlerinin Şubat ayında yüzde 10.8 düzeyine kadar çekildiğine işaret edildi.

S&P raporunda faizlerin arttıği devirde kredili mesken satışlarında mühim daralmalar yaşandığına da işaret edilerek, faizlerdeki düşüşlere enlem şekilde kredili satışların da yükseliş arasında olduğu, fiyatların da yükseliş eğilimine girdiği söylendi.

'YABANCI YATIRIMCI BEKLEMEYE GEÇTİ'

Gayrimenkul uzmanı Ceren Kumbasar, S&P'nin yaaptığı izahatya ait şu değerlendirmede bulundu: 'S&P büyümekte bulunan devletler mesken piyasaları araştırmasında Türkiye mesken sahasının iç ve hariç taleple beslenmesinden, genç nüfusdan kaynaklanan artan talebinden, 2015 yılındaki düsük enflasyon beklentisinin altı çizilmiş. Ancak bu tespitlerle birlikte de Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme programı ve FED'in nema artırımının Türkiye mesken piyadasındaki en mühim tehdit bulunduğu belirtilmiş. Kuskusuz Avrupa Merkez Bankası da Fed de ekonomimiz üstünde direk etkili. Ancak Türkiye mesken piyasasını değerlendirirken herhangi bir büyümekte bulunan yurt ekonomisini değerlendirir bu şeklinde değerlendiremezsiniz. Değerlendirmeye konu bulunan ülkenin siyasal risk analizini, uluslararası ilişkilerdeki rolünü, coğrafyasından kaynaklanan tehdit ve fırsatları de çağımız koşullarına nazaran değerlendirmelisiniz. Zira iki yıldır Türkiye mesken sahasının en kocaman sorunu hariç sermayenin, yabancı yatırımcının siyasal risk itibarıyla yatırımlarını beklemeye alması… İç piyasada da hal elbette ayni sekilde okunuyor. Dolayisiyla Fed kararinin Turkiye mesken sektorunu etkileyecek en mühim etkin değil lakin etkenlerden bir tanesi bulunduğu görüsündeyim. Ayrıca su konuya da dikkat çekmek isterim, ekonominin en hummalı darboğazdan geçtiği son donemde dahi bilhassa büyükşehirlerde mesken talebinde de fiyatlarında da yükseliş yaşanmıştır.'

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar