Soyak CEO’su Çamlıbel: Konutta balon yok

Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, konutta fiyat balonu olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Soyak CEO’su Çamlıbel: Konutta balon yok

Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, konutta fiyat balonu olmadığını belirtti. Emre Çamlıbel, arz fazlası balonu olmaması için de yüzde 8-18 olan KDV ve konutun satış fiyatının yüzde 12’si olan vergi oranlarının indirilmesini talep etti.

Çamlıbel, ‘Emlak 2013’ adlı etkinlik kapsamında Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından tertip edilen ‘‘Türkiye’de Gayrimenkul Projeleri Finansman Yöntemleri’ konulu panele katıldı. Panelde konutta fiyat balonu olmadığını aktaran Çamlıbel, “Son 3-4 senede konut fiyatları enflasyon kadar arttı. Bu nedenle konutta fiyat balonu yok. Arz tarafında ise kısa vadede balon yok. Ancak uzun vadede arz fazlası olmaması için yapılması gerekenler var. Ülkemizde konut ihtiyacı daha çok orta gelir grubunda. Arz, orta gelir grubunda devam etmeli.” dedi.

Çamlıbel, konut satışlarında satış fiyatının yüzde 12’si olan vergi ve harçların ve yüzde 18’e çıkarılan KDV oranının fazla olduğundan yakınırken, “Konutta KDV’nin yüzde 18 artması milli geliri 10 milyar dolar indirecek. Ayrıca 300 bin bireyi istihdamına engel olacak. Uzun vadede arz balonuna tanık olmamak için kamu tarafından mutlaka bu konuları kapsayan önlemler alınmalı.” ifadelerini kullandı.


CEO Çamlıbel, Türkiye’de inşaat şirketlerinin finansman elde etmek için en çok kullandıkları yöntemin projelerin ön satışların elde ettikleri gelir olduğunu dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar