Soma Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi açıldı

Manisa'nın Soma ilçesinde kurulan Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Soma Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi açıldı

Manisa'nın Soma ilçesinde kurulan Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı. Termik santrallerin atık ısılarının değerlendirilmesi projesi kapsamında kurulan merkezle iki yılda 8 bin 100 konut ısıtılacak.

Açılış töreninde konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'nin termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla ilk konut ısıtma projesini başlattıklarını belirterek, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini söyledi. Manisa'ya AK Parti hükümetleri döneminde 9 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bunun yarım milyar liradan fazlasının enerji sektörüyle ilgili olduğunu, Manisa ve Soma'nın rüzgar ve termik santralleriyle harcadığından daha fazla enerji üretebilen şehirlerden olduğunu bildirdi. Bölgede bulunan SEAŞ Termik Santrali'nin 1 megavat güçle ülkenin en önemli santralleri arasında yer aldığını belirten Yıldız, bu santralden çıkan buharın ve sıcak suyun değerlendirilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerden akademisyenlerin işbirliği yaparak örnek bir modeli hayata geçirdiklerini ifade etti. Kamunun kamuyla işbirliği yaptığı çok fazla örnek olmadığına dikkat çekerek, "Madencilerimizin alınterini burada enerjiye dönüştürdükten sonra sıcak suyun, buharın değerlendirildiği, Soma halkının hizmetine sunulduğu önemli bir projeden bahsediyoruz. Türkiye'ye örnek olacak, öncülük eden bir işten bahsediyoruz. Türkiye'nin en yerli kaynağı, enerji tasarrufundan elde edeceği kaynaktır. Burada 15 milyar liralık tasarruf edebileceğimiz bir alan var. Hanımlar 4 milyar lira, sanayiciler 6,5 milyar lira, çocuklar 2 milyar lira, toplamda ölçülebilir yılda 15 milyar liralık tasarruf etme imkanımız var. Bu gördüğünüz tesis, en önemli tasarruf kalemlerinden bir tanesidir. Doğalgaz kullanımından daha temiz ve ucuz bir enerjiyi Soma Belediyemiz tüm sakinlerine götürecek. 8 bin konutun enerjisini buradan sağlayacağız. Bu projeyi Türkiye'ye örnek göstermek için buraya çalışma arkadaşlarımızı göndereceğiz, 14 termik santral için bulundukları yerlerde uygulamasını yapacağız." dedi.

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene de termik santrallerin atık ısılarının değerlendirilmesi projesi kapsamında başlatılan 8 bin 100 konutluk ısıtma projesinin şu ana kadar bin 500 konuta ulaştırıldığını, sistemin iki yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi. Proje kapsamında seracılık gibi geçim kaynaklarının da devreye alınacağını ifade eden Başkan Ergene, "Yaptığımız 30 yıllık alım anlaşmasına göre ısı enerjisi kilovat/saat bedeli 2 kuruş olarak belirlendi, yani bedavadan biraz pahalı. Ben Sayın Bakanımız Taner Yıldız'a şükranlarımı sunuyorum. Bu sayede Somamız, 30 yıl boyunca ucuz ve temiz ısınma imkanına kavuştu. Türkiye'ye örnek olacak bir yatırımı başlattı." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar