Soğuk hava ile birlikte zirve yapan patates, muzu solladı

Havaların soğumasıyla birlikte zirve yapan patatesin kilo fiyatı pazar ve market tezgahlarında kilosu 3-4 lira arasından satışa sunuluyor.

Google Haberlere Abone ol
Soğuk hava ile birlikte zirve yapan patates, muzu solladı

Havaların soğumasıyla birlikte zirve yapan patatesin kilo fiyatı pazar ve market tezgahlarında kilosu 3-4 lira arasından satışa sunuluyor. İstanbul, Antalya ve Bursa gibi büyük hallerde halen kilosu 2 ile 3.20 TL'den satışa sunulan patates kilo fiyatı, halde 2 – 2.70 TL arasından satılan yerli muz fiyatlarını da solladı. Sektör temsilcileri ise patatesteki artışın havaların soğuması ve kar yağışının başlamasıyla daha da artabileceğine dikkat çekiyor.

    Son zamanlarda patates fiyatlarındaki artış devam ediyor. Patatesin, bir zamanların 'zengin meyvesi' olarak bilinen muz fiyatlarını sollaması vatandaşı da şaşırtıyor. Bursa Büyükşehir Hali'nde taze patatesin kilosu 2,6 ile 2.8 TL arasından satılırken yerli muz 2.1 ile 3 TL arasından satılıyor. İstanbul Hali'nde ise yerli muzun kilosu 2 ile 2.70 TL arasından, taze patatesin ise kilosu 2 ile 3 TL arasından satılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Hali'nde ise taze patates 2.5 TL ile 3.20 TL arasından, yerli muz ise 1.2 ile 3 TL arasından satılıyor.

    MUZ FİYATI HEP AYNI, AMA PATATES BOLLAŞINCA FİYATI DÜŞECEK

    Patatesteki artışın hava şartlarına göre daha da artabileceğine dikkat çeken Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, patateste yeni mahsulün Mayıs ayında İzmir Ödemiş'te çıkacağını, bu tarihten önce bir düşüş beklemediklerini söyledi. Yüksel Tavşan şunları kaydetti: "Sektörde maalesef altyapısı olan üretim planlamasının olmadığından fiyat istikrarı sağlanmıyor. Geçen yıl üretici, elindeki patates 15-20 kuruştan satmak zorunda kaldı. Şimdi piyasada patates fiyatları konuşuluyor. Çünkü mal yok. Depolardaki ürün de iklim şartlarına göre değişkenlik gösteriyor. Köylü geçen yıl patates etmekten bıktı. Ama şimdi yeni mahsul çıkıncaya kadar fiyatlar uçacak. Bunun sebebi altyapısı olan bir üretim planlaması yok. Patateste ilk mahsul İzmir Ödemiş'te Mayıs ayında bekleniyor. Ama muz fiyatlarında bir artış ya da düşüş yok. Muz senelerdir hep aynı düzeyde satılıyor. Muz, gelecek sene de aynı düzeyde satılır, ama patates bolluk olunca fiyatı düşecektir. Mesela havuçta bir artış vardı. Üreticiler, havuçları toprak altında saklıyordu. Havalar sıcaklığı biraz artınca havuç piyasaya çıktı ve halde kilosu 80 - 90 kuruşa kadar geriledi." CİHAN

Yorumlar