"Siyasi ortam daha az gergin olsa büyüme rakamları daha yukarılara çıkabilir"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Mustafa Boydak, finansal istikrarın devamına önem verdiklerini belirterek," Siyasi ortam daha az gergin olsa, ülkemizin büyüme rakamları daha yukarılara çıkma olanağına sahiptir.” dedi. Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)...

Google Haberlere Abone ol
"Siyasi ortam daha az gergin olsa büyüme rakamları daha yukarılara çıkabilir"

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Mustafa Boydak, finansal istikrarın devamına önem verdiklerini belirterek," Siyasi ortam daha az gergin olsa, ülkemizin büyüme rakamları daha yukarılara çıkma olanağına sahiptir.” dedi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, KAYSO meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı.

Toplantının açılışını yapan KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, katılımlarından dolayı Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik’e teşekkür ederek, önümüzdeki günlerde idrak edeceğimiz Ramazan ayının sağlık, sıhhat ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in çok güzel bir oy oranı ile Kayseri’nin önemli metropol ilçelerinden birisine başkan olduğunu ve bu görevi en iyi şekilde yapacağına yürekten inandıklarını belirterek, çalışmalarında başarılar diledi.

Irak'ta yaşana sorunlara değinen Başkan Boydak, “Oradaki kardeşlerimizin sağ salimen kurtulmaları öncelikli temennimiz. Irak’ı biz çok seviyoruz. Tarihten gelen birçok ilişkilerimiz var. Orada akrabalarımız var. Ticari olarak çok yakın çalıştığımız bir ülke. Irak halkının huzuru ve istikrarı bizim içinde çok önemli. Onların daha huzurlu yaşamalarını canı gönülden temenni ediyoruz. İnşallah bundan sonra meseleler daha aklıselim bir şekilde takip edilmek sureti ile ülkenin içinde bulunduğu sorunlar çözüme kavuşur. Maalesef çok önemli olaylar oluyor. Can kayıplarının yaşandığı terör olayları var. Bir taraftan da Irak’ın hem dünya hem bölgemiz açısından çok büyük tedarikçi olduğunu, enerji kaynakları açısından da son derece önemli bir memleket olduğunu hepimiz bilmekteyiz” dedi.

Kayserili sanayicilerin Irak ile yoğun ilişkiler içerisinde olduğunu ifade eden Başkan Boydak, “Bu sorunlar bittikten sonra Irak ile ilişkilerimizin artarak devam etmesini temenni ediyoruz. Bu sorunlarında biteceğine inanıyoruz. Devletimizin bu konuda aklı selim bir şekilde çalışmakta olduğunu görmekten büyük memnuniyet duymaktayız. Önceliğimiz can güvenliği, insanlarımızın güvenliği ondan sonra ticari ilişkilerdir” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamlarının yüzde 4,3 olarak açıklandığını ve Avrupa’da büyüme oranı olarak ilk sıralarda yer aldığını açıklayan Başkan Boydak şunları söyledi; “Avrupa’ya baktığımız zaman ekonominin hala çok istenen kıvama gelmediğini, özel sektörde ciddi problemlerin olduğunu ve bu problemlerinde ötelendiğini görmekteyiz. Avrupa Merkez Bankası en düşük faize dayandı hatta belli bir vadede artık eksi faiz verilmeye başlandı. Bu da oralardaki durgunluğun ve ekonomide işlerin iyi gitmediğinin bir göstergesidir. Böyle bir durumda Türkiye’de önemli siyasi çalkantılar oluyor. Yakın komşularımızda problemler var. Tüm bunlara rağmen Türkiye’nin böyle bir performans göstermesi çok önemli. bu iyi gidişatta bir miktar kamunun payı ile birlikte özel sektörün lokomotif olduğunu görmekteyiz. İhracatın da büyük payı var. Ben tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum.”

Alternatif pazarlar konusunda çok ciddi çalışmalar olduğunu ve artık Türkiye’nin 180 ülkeye ihracat yapar konuma geldiğini ifade eden Boydak, “ Bunu da lokomotifi tabi ki sanayicilerimiz. Bu 4,3’lük büyüme rakamı bizi rehavete sokmamalı. Sıkı bir şekilde işimizi takip etmemiz gerekiyor. Zaman zaman tartışmalar olsa da elbette ki yüksek faiz iyi bir şey değil ama önceliğimizin piyasa istikrarını korumak olduğunu biliyoruz. Her ne kadar reyting notlarında iniş çıkışlar olsa da Türkiye yine yatırım yapılabilir istikrarlı bir ülke statüsüne kavuştu. Türkiye’ye kaynak akışında sorunlar olur mu diye endişemiz vardı ama son gelişmeler gösterdi ki, Türkiye’ye kaynak akışında fazlaca bir problem yok. Kamu borçlanma rakamımız son verilere göre yüzde 36 mertebesine gelmiş durumda ancak özel sektör borcumuzun 200 milyar dolara yakın bir rakama gelmiş olduğu da bir gerçektir. Bunları da bizim ülkemizin riskleri olduğunu kabul ettiğimiz zaman henüz daha yolun ortasında bile değiliz. Bu uzun bir maraton. Finansal istikrarın devamı bizim açımızdan çok önemli. Siyasi ortam daha az gergin olsa, ülkemizin büyüme rakamları daha yukarılara çıkma olanağına sahiptir” dedi.

Kayseri’nin ihracat rakamlarının iyi bir durumda olduğunu açıklayan Boydak, aylık 170-180 milyon dolarlık bir ihracat rakamına ulaştıklarını, bunun da yıl sonu itibari ile 2 milyar dolarlık hedefi yakalayacakları anlıma geldiğini söyledi.

CİHAN

Yorumlar