Şirketlerin Gönderdiği SMS'ler Yasaklanıyor Uymayanlara Para Cezası

1 Mayıs'tan itibaren vatandaş istemez ise şirketler ticari amaçlı SMS ve e-posta gönderemeyecek. Gönderenleri ağır para cezaları bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Şirketlerin Gönderdiği SMS'ler Yasaklanıyor Uymayanlara Para Cezası

Milyonlarca yurttaş için rahatsızlık durumuna gelen izinsiz firmaların gönderdiği SMS ve e-posta gönderimleri yasaklanıyor. Yasayla geçtiğimiz kasım ayında itibaren şirketlere geçiş süreci tanınmıştı. Bu süreç 1 Mayıs'ta sona eriyor.

ARTIK YASAK

Bu tarihten itibaren tüketicinin onayı alınmadan ticari amaçlı kısa mesaj ve ya elektronik posta gönderimi yapılamayacak. Yasal düzenleme kapsamında milyonlarca tüketici internet ve cep telefonu üstünden reklam bombardımanına tutulamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliğinin yayınlanmasıyla ortak cezai yaptırım süreci başlayacak. Bakanlık bürokratları alt bina sürecini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ortak hazırlıyor.

50 BİN LİRA CEZA

Edinilen bilgilere nazaran yeni devirde bütün iletiler belirli bir kurala bağlanacak. Herhangi bir işletme kısa mesaj ve ya elektronik posta gönderdiğinde alıcıya ileti alıp almama isteğini de soracak. Onay almadan mesaj ve ileti gönderenlere ise bin liradan 50 bin liraya kadar idari nakit cezası verilecek.

TOPLU GÖNDERİMDE MİKTAR KATLANACAK

İzinsiz iletilerin ani bire çok insana gönderilmesi şeklinde ise ceza miktarı 10 katına kadar artırılabilecek. Tüketiciye Facebook ve Twitter bu şeklinde sosyal paylaşım siteleri üstünden gönderilen ticari muhteviyatlı mesajlar da takip edilecek.

NUMARA TİCARETİ YAPANLAR VAR

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Yönelik Kanuna ait yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ortak firmalara milyonlarca tüketicinin verilerini satan aracılar da iş yapmakta zorlanacak. Yönetmelik çerçevesinde müşterinin izni olmaksızın veri satışı yapanların sayısının azalması bekleniyor. (Kaynak: Star)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar