Şirketler petroldeki düşüşün faturasını işçiye kesiyor

Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş nedeniyle kârı azalan Shell, 10 bin işçiyi işten çıkarıyor

Google Haberlere Abone ol
Şirketler petroldeki düşüşün faturasını işçiye kesiyor

Son Haberler

Dünya genelinde petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş büyük petrol şirketlerini zor durumda bıraktı. Zor durumda kalan şirketler de faturayı çalışanlara kesmeye başladı. 

Son 13 yılın en düşük karını açıklayan Royal Dutch Shell, 10 bine yakın çalışanının işine son vermeye hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Royal Dutch Shell’in yıllık karı son 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. 2014’te 19 milyar dolar kar eden şirketin 2015 yılındaki kârı 4 milyar doların altına indi.

Petrol fiyatlarının 30 dolar seviyesine gerilemesi ile kriz yaşayan şirket, 10 bine yakın çalışanının işine son vermeye hazırlanıyor.

IMF'DEN DÜŞÜK PETROL AÇIKLAMASI

Petrol fiyatlarındaki düşüşten endişe eden kurumlardan biri de IMF oldu. IMF Başkanı Christine Lagarde dünya çapında düşük olan petrol fiyatlarının uykusunu kaçırdığını söyledi.

Lagarde özellikle ekonomisi sadece petrole bağlı olan ülkelerin uzun vadede büyük ekonomik sorunlarla karşılaşacağını belirtti. Uluslararası Para Fonu’nun başkanı, “Nijerya gibi ihracatının yüzde 90’ı petrole bağlı olan ülkeler ciddi zorluklarla karşılaşacak” diye konuştu.

Lagarde petrol bazlı ekonomilerin iş modellerini çeşitlendirmeleri gerektiğini yoksa düşük petrol fiyatlarından uzun sürede daha çok etkileneceklerini belirtti.

Dünyanın petrol deposu olarak bilinen Suudi Arabistan bile 30 dolar seviyelerine inen petrol fiyatlarından dolayı geçen aylarda akaryakıta zam yapmıştı.

Öte yandan Nijerya önümüzdeki günlerde Dünya Bankası ve IMF’ten 9 milyar dolarlık bir kredi paketi almanın hazırlıklarını yapıyor.

ABD PETROLDEN DAHA FAZLA VERGİ ALACAK

ABD Başkanı Barack Obama, temiz ulaşım ve enerji yatırımlarının finansmanı için petrol şirketlerinden ürettikleri her varil petrol için 10 dolar vergi alınmasını teklif edecek.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, Obama'nın haftaya açıklayacağı 2017 bütçe teklifinin "21. Yüzyıl Temiz Ulaşım Sistemi" projesi altında 300 milyar doları aşan altyapı yatırımı öngördüğü ve bunların maliyetini karşılamak amacıyla petrol şirketlerine vergi getirilmesinin planlandığı bildirildi.

Petrol şirketlerinin ürettikleri her varil başına 10 dolar vergi ödemesinin, Amerika’nın temiz ulaşım yatırımlarını yüzde 50 artıracağı kaydedilen açıklamada, söz konusu verginin ayrıca temiz teknolojilere yönelik inovasyonu teşvik edip, ulaşım sisteminin geleceğini şekillendirmeye yardımcı olacağı savunuldu.

Yorumlar