Sinop Valiliği, Travel Turkey’de yer aldı

Sinop Valiliği, İzmir’de düzenlenen Travel Turkey Turizm Fuarı’na katıldı. Sinop Valisi İpek, “Sinop Türkiye’nin en mutlu şehri, Sinop’ta yaşayan insanlar kanaatkar insanlar, vatandaşlar birbirleriyle her anlamda çok saygılılar” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Sinop Valiliği, Travel Turkey’de yer aldı

Sinop Valiliği, İzmir’de düzenlenen Travel Turkey Turizm Fuarı’na katıldı. Sinop Valisi İpek, “Sinop Türkiye’nin en mutlu şehri, Sinop’ta yaşayan insanlar kanaatkar insanlar, vatandaşlar birbirleriyle her anlamda çok saygılılar” dedi.

7-10 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 11’inci Travel Turkey Turizm Fuarı’na, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin en mutlu ili olan Sinop Valiliği de katıldı. Tarihi ve doğal güzellikleri, kültürü ve yöresel lezzetleriyle 4 gün boyunca konukları ağırlayacaklarını belirten Sinop Valisi Hasan İpek, Cenneti hayal etmek isteyenler Sinop’u mutlaka görmeleri gerektiğini belirtti. Travel Turkey Turizm Fuarı’nda Sinop’un güzelliklerini tanıttıklarını söyleyen İpek, “Sinop Türkiye’nin en mutlu şehri, Sinop’ta yaşayan insanlar kanaatkar insanlar, vatandaşlar birbirleriyle her anlamda çok saygılılar düşünün ki Türkiye’de trafik ışığı olmayan tek il Sinop, yaya ayağını yola attığı an sürücüler durup yayanın karşıya geçmesini beklerler. Ayrıca Sinop Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip bir il yani yaş ortalaması en yüksek ilimiz” dedi.

“Seyyid Bilal Hazretleri en büyük değerimiz”

Sinop’un yemek kültürünün çok geniş olduğunu belirten İpek, ”Sofralarımızda balık ve mantı yemeği eksik olmaz ki zaten Türkiye’nin yüzde 10 balığını Sinop karşılamakta ve yolu Sinop’a düşen mutlaka Sinop mantısını yer. Bizim mantımız hem cevizli, hem de yoğurtlu olarak ikram edilir ve içinde de et vardır. Yemeklerden ziyade bizim Sinop için önemli değerlerimiz de vardır ki bunların başında ise milattan sonra 675 yılında şehit olan Seyyid Bilal Hazretleridir. 675 yılını özelikle vurgulamam gerekiyor nedeni ise Peygamberimiz Hz Muhammed (sav), vefatından 43 yıl sonra Sinop’ta bir Müslüman şehit var. Seyyid Bilal Hz. hikâyesi çok önemli, Seyyid Bilal Hz, Kafkasya’dan bir ordu toplayıp İstanbul’un fethi için gemi ile yola çıkıyor. Fırtına çıkınca Sinop limanına yanaşan Seyyid Bilal Hz. daha sonra karaya çıkıyor karada silahlı askerleri gören Tekfur Seyyid Bilal Hz ve ekibine saldırıyor sonrasında büyük bir çatışma çıkıyor. Çatışmada Seyyid Bilal Hazretlerinin kellesi kopuyor, bugün ki hükümet meydanının olduğu yerde tüm bunlar yaşanıyor, Seyyid Bilal Hz, kelle koltukta 1 km bugün ki türbesi olan yere kadar çarpışa çarpışa geri çekiliyor fakat o arada Tekfur bunu fark ediyor ve çok değerli birini şehit ettiğini görünce oraya bir türbe yapıyor, böylelikle Anadolu’da ilk türbe Sinop’ta yapılmış oluyor. Türbe inşa edildikten sonra ise türbenin kapısına da kendi mezarını kazdırıyor nedenini sorduklarında ise şu cevabı veriyor insanlar bu mübarek zatı görmeye geldiklerinde benim mezarıma basarak geçsinler ki belki günahım af olur diyor. Yalnız 1214 yılında Selçuklular, Sinop’u fethettiklerinde bu olayı duyunca, Tekfura saygı göstererek türbenin kapısının yerini değiştiriyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar