Şimşek: Vergi denetimlerini siyasallaştırmak kitabımızda yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin siyasallaşması konusunda yapılan eleştirilerin doğru olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Şimşek: Vergi denetimlerini siyasallaştırmak kitabımızda yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin siyasallaşması konusunda yapılan eleştirilerin doğru olmadığını söyledi. “Biz denetimi yaparken 77 milyonun hakkını, hukukunu koruma üzere incelemelerde bulunacağız. Bu incelemelerde bulunurken mükellefin haklarına saygı göstereceğiz.” diyen Şimşek, incelemeleri yaparken hiçbir şekilde prensiplerin ötesinde bir yaklaşım içerisinde olmayacaklarını dile getirdi.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından bin 700 vergi müfettişi yardımcısının eğitim programına konuk olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mesleğe yeni başlayan kişilere bilgi verdi. TOBB Üniversitesi’nde düzenlenen programa, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve Vergi Denetim Kurulu Başkanı Adnan Ertürk ve Maliye Bakanlığı’na bağlı kurumların yetkilileri katıldı.

"TARAFSIZ, DÜRÜST VE OBJEKTİF OLACAĞIZ"

Görevlerine başlayan vergi müfettiş yardımcılarının yetkilerini dengeli bir şekilde kullanması gerektiğini ifade eden Maliye Bakanı Şimşek, “Yetkinizi yerinde ve dengeli kullanın. Devletin ve mükellefin haklarını eşit şekilde gözetin. Çünkü mükellef olmadan vergi denetimi yapamayız. Vergi denetimine konu ekonomik faaliyeti mükelleftir. Mükellefi bir potansiyel kaçakçı, hırsız olarak görmek yerine bu ülkenin en değerli varlığı olarak görmeniz lazım. Bizim yaklaşımımız bu olacak. Her zaman adil olacaksınız. Bu çok temek bir prensiptir. Başka türlü de biz hesap veremeyiz. Adalet bizim temel ilkemiz olacak. Tarafsız, dürüst, objektif ve güvenilir olun. Ne yaparsanız yapın ilkeli davranın. Bu çerçevede olaylara yaklaşın. Etik değerler bizim için çok önemli. Zaten çok yüksek etik değerlere sahip olmayanlar göreceklerdir ki yanlış yere gelmişiz. Maliye Bakanlığı’nda çalışacaksanız, vergi müfettişi olacaksınız etik değerler alanında maksimum hassasiyet göstermelisiniz.” dedi.

Vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki eleştirilere de açıklık getiren Şimşek, “Denetim siyasallaştı diye. Biz denetimi yaparken 77 milyonun hakkını, hukukunu koruma üzere incelemelerde bulunacağız. Bu incelemelerde bulunurken mükellefin haklarına saygı göstereceğiz. Bu incelemeleri yaparken hiçbir şekilde prensiplerin ötesinde bir yaklaşım içerisinde olmayacağız.” ifadelerini kullandı.

"71 BİN MÜKELLEFE DENETİM YAPTIK"

Yalova seçimlerinin ardından şehre vergi müfettişlerinin gönderildiğine ilişkin haberlerin de gerçek dışı olduğunu aktaran Şimşek şöyle devam etti:

“2013 yılında 71 bin mükellef nezdinde denetim yaptık. 2011 yılında rakam 16 bin civarındaydı. Şimdi sık sık bana, ‘Bizim şehrimizde denetim yapıyorsunuz.’ diye. Yok öyle bir şey. 600 müfettiş yardımcımızı eğitim amacıyla 50 küsür ile gönderdik. Sonra Yalova’dan bana mesaj geldi. Buradaki siyasetçiler demiş ki, ‘Seçimi kaybettiler, burada müfettişleri göndermişler. Esnafın canına okuyacaklar.’ Böyle bir şey mümkün mü? Şaşırdım. Böyle bir şey olmaz. Bizim kitabımızda böyle bir şey yok.”

VERGİ MÜFETTİŞLERİNE 'ŞİRKETLERİ POTANSİYEL HIRSIZ OLARAK GÖRMEYİN' UYARISI

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, vergi müfettişlerinin şirketleri potansiyel hırsız olarak görmemesi gerektiğine değindi. Hisarcıklıoğlu, “Maalesef denetimlerde gördüğümüz bir hadisede, şirketlerimizi potansiyel hırsız olarak görmeyin. Türkiye Cumhuriyetinde elektronik ortamda bir sipariş almış her kişiyi vergi kaçakçısı olarak yargılayabilirsiniz, ceza kesebilirsiniz. Onun için sizlerden bir ricam var. Özellikle yazılı olan kuralları kendi inisiyatifinizi kullanarak değiştirme hakkınız yok. Ama onların değiştirilmesi için yoğun çaba sarf etmeliyiz.” dedi.

"KENDİNİZİ ESNAFIN YERİNE KOYUN"

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, yapışan denetimlerde müfettişlerin kendilerini esnafın yerine koyması gerektiğine değindi. Palandöken şöyle devam etti: “Bizler masanın diğer tarafındaki ticaret yapan kesim olarak ülkemizdeki vergi denetimlerinin en büyük zaafı, müfettişlerin esnaf gözüyle bakmamasından kaynaklanıyor. Üç kuruş paranın nasıl kazanıldığını hiçbir zaman unutmayın.”
CİHAN

Yorumlar