Şimşek: Hazine garantili projeler karlı ve zaruri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hazine garantili projelerin ekonomik anlamda karlı, gerekli ve zaruri olduğunu vurguladı. Şimşek, bu projelerin meyvelerini vereceğini de dile getirdi.The Euromoney Eurasia Forum’de hazine garantisi ile ilgili açıklamalarda..

Google Haberlere Abone ol
Şimşek: Hazine garantili projeler karlı ve zaruri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hazine garantili projelerin ekonomik anlamda karlı, gerekli ve zaruri olduğunu vurguladı. Şimşek, bu projelerin meyvelerini vereceğini de dile getirdi.

The Euromoney Eurasia Forum’de hazine garantisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Şimşek, “Varsayalım projeleri üstlenenler yükümlülüklerini yerine getiremedi. Hazine de bu yükümlülükleri kabul etti. Karşılığında bir varlık var, bu bir. Diğeri minimum yüzde 20 biz öz sermaye talep ederiz. Maksimum yüzde 85’i üstleniyoruz. Bunun gibi pek çok konu var. Ama şu aşamada biz 3 projede resmi olarak garantileri sunduk. bu da ekonomik olarak karlı olduğuna kanaat getirdiğimiz projeler.” ifadelerini kullandı.

Forumda büyüme oranlarına değinen Şimşek, Türkiye’nin 2 senedir ılımlı büyüdüğüne işaret etti. Ülkenin güçlü büyüme oranlarını yakalayacağını belirtti.

2014’te ihracatın da katkıları ile büyümenin yüzde 4 olacağını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

“Daha bu sene sonu tahminini tartışmak için çok erken. Ama ilk üç ay da durum fena değildi. Dış talep iyi olduğu takdirde büyümede planlar tutacaktır. Şu an iç talep hafif, dış talep güçlü. Bu Avrupa ülkelerinde olan bitenle orantılı. İmalat sanayi iyi. Kimi alanlarda durum pekiyi değil. Ama bence bu geçici. Burada parasal sıkılaştırmanın etkileri var. Para politikasında bir miktar gevşetici yaklaşım muhtemelen iç talebe daha ılımlı şekilde katkı yapar.”

“DEZENFLASYON SÜRECİ DEVAM ETMELİ”

Enflasyonun tavanı gördüğünü aktaran Şimşek, şunları kaydetti:

“Yüzde 9,7 büyük bir rakam. Türkiye süratle enflasyonu yüzde 5’e çekmeli. Orta ve uzun vadede yüzde 5’in altına çekmeli. Enflasyonun tek hanelerde ve gerilerde olması büyümeyi artırır. Tek haneye enflasyonu indirme başarı. Ama bu dezenflasyon süreci devam etmelidir.

Enflasyonda uzun vadede başarı var. Bunda rol oynayan faktörler malum, son dönemde Euro’da değer kaybı vardı ki bu durdu yine gıda fiyatlarının artış oldu. Bütün bunlar enflasyonda etkili. Ama iç talebin yumuşak seyretmesi, çıktı açığının olması gibi faktörlere dayanarak enflasyonun Haziran’dan itibaren gerileme eğilimine girmesini muhtemel görüyoruz. Burada lirada değer kaybı risk olur, yine gıda fiyatları bilinmeyendir. Ama parasal sıklaştırma, çıktı açığının çok olması hem de 2013 Ekim ayından bu yana makro ihtiyati tedbir aldık kredi genişlemesini sınırlandırdık. Yani bütün faktörlerle enflasyonu tekrar aşağı trende girme ihtimali büyüktür. Kredide genişlemeler şu an yüzde 15’e indi. Yani enflasyonu yukarı çıkaracak bir faktör yok. Enflasyon kontrolden çıkmıyor, tekrar gerileme eğilimine girecek.”

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğundan dert yanan Şimşek, bu alanda 61 milyar dolar ithalat yapıldığına temas etti. Bundan böyle yerli ve yenilenebilir enerjiye odaklanılacağını ifade etti.

Yatırım alanlarından söz eden Şimşek, bu anlamda otoyolların, demir yollarının ve havalimanlarının önemle ele alınmasını önerdi.

Sermaye piyasalarını yorumlayan Şimşek, “Maalesef burada en önemli oyuncu bankalar. Bankaların piyasaları bu kadar domine etmesi hiçbir ülke için sıhhatli değil. Borsa İstanbul’un bu konuda gayretleri var. İnşaallah daha çok firmayı sermaye piyasasına katarız.” temennisinde bulundu.

Intercontinenthal Hotel’de yapılan The Euromoney Eurasia Forum 2014, yerli ve yabancı yatırımcılardan büyük ilgi gördü.

CİHAN

Yorumlar