Şimşek: Günübirlik piyasa hareketleri kalıcı tahribat yaratmayacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, günübirlik piyasa hareketlerinin kalıcı bir tahribat yaratmayacağını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Şimşek: Günübirlik piyasa hareketleri kalıcı tahribat yaratmayacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, günübirlik piyasa hareketlerinin kalıcı bir tahribat yaratmayacağını vurguladı. Mehmet Şimşek, “2008-2009 döneminde dillendirdiğimiz gibi Türkiye’nin temelleri sağlam, siyasi istikrarı ve reformcu hükümeti var. Ülke, son gelişmeleri, çalkantıları fırsata dönüştürecektir. “ dedi.


Şimşek, İstanbul Mobilya Fuarı’nın (İSMOB) açılış törenine katıldı. Törenin ardından fuar alanını dolaşan Şimşek, gazetecilerin ekonomiye dair sorularını da cevapladı.


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) akşam toplanma kararı ile ilgili yorumları sorulan Şimşek, şunları ifade etti:

“Merkez Bankası bağımsız, kurumun kararlarını Maliye Bakanı olarak yorumlamam doğru değil. Ama şu vurgulanmalı, Merkez Bankası’nın kredibilitesi ülke için çok önemli. Bu kredibiliteyi güçlendirecek anlayış içinde olmalıyız. Öbür türlü ülkemize yararı olmaz. Merkez Bankası PPK; bağımsız bir kurum, kararları piyasayı etkilemesin diye toplanmayı, akşam toplanmayı uygun görmüş.

Global ekonomi son 60 senenin en büyük buhranından geçti. Olağan dışı şartlardan geçtik. Dünya halen normalleşme safhasında. Bunun gelişmekte olan ülkelere, Türkiye’ye yansımaları var. Önemli olan burada kurumların kredibilitelerinin güçlü kalması, bu anlamda gereken duyarlılığı ortaya koymalıyız. Yani biz, Merkez Bankası’na güveniyoruz, umuyoruz doğru karar verecekler.”

Gazetecilerin “Doların geldiği seviye ortada, burada faiz artırımı bir çare olur mu?” sorusuna Şimşek, şu karşılığı verdi:


“Ben, Maliye Bakanı olduğumdan bu yana günübirlik piyasalar hakkında yorum yapmıyorum. Bu doğru da değil. Biz, uzun vadeye bakıyor, ülkenin temellerini sağlamlaştırmaya gayret ediyoruz. Göreceğiz, 5 sene sonra bu son olaylar çok da önem arz etmeyecek. Önemli olan bu ülkenin temelinin sağlamlaştırılması. Bizi kırılgan ülkeler arasına koyanlar var, ama bunlar arasında en iyi bütçe performansı Türkiye’nin. Avrupa’da pek çok ülkeye göre en sağlam kamu maliyesi Türkiye’nin; yine en sağlıklı, en sağlam bankacılık sektörlerinden biri ülkemizin. Yine Türkiye, buhrana rağmen son 5 senede rekor istihdam yarattı, bu da hane halkının temellerinin sağlam olduğuna işaret ediyor.

Biz, olaylara uzun vadeli bakıyoruz. Örneğin şu an mobilya sektörünün geldiği yer önemli. Ama 10 senede kat edeceği aşama daha önemli. Bu anlamda ben iyimserim. Günübirlik piyasa hareketleri olacak, bunun yansımaları olacak. Bunlar kalıcı bir tahribat yaratmayacak. 2008-2009 döneminde dillendirdiğimiz gibi Türkiye’nin temelleri sağlam, siyasi istikrarı ve reformcu hükümeti var. Ülke, son gelişmeleri, çalkantıları fırsata dönüştürecektir. Türkiye bu fırsatı kaçırmamalı, kaçırmayacaktır. Biz, Türkiye’yi daha şeffaf, daha hesapverilebilir yapacağız. Hukukun üstünlüğünü daha güçlü oturtmak durumundayız, bunu da başaracağız. Türkiye son gelişmeleri, krizi dünya krizini fırsata dönüştürecek. Biz daha bugünden önümüzdeki döneme dair reform çalışmalarına devam ediyoruz, edeceğiz. Orta ve uzun vadede ülkenin önü açık. Bir kere genç insan kaynağımız var, dinamik girişimcilerimiz var. Siyasi istikrarımız var. Kamuoyu yoklamaları ortaya koyuyor ki milletimiz basiretli olup biteni iyi okuyor. Siyasi istikrar devam ediyor, bizim görevimiz ülkenin önünü açmak, daha çok reform yapmak.”




“Son olaylardan sonra ekonominin girdaba girmeyeceğini beyan edebiliyor musunuz?” sorusunu ise Şimşek, şöyle cevapladı:

“Burada esas belirleyici millettir. Millet kamuoyu yoklamalarında ‘siyasi istikrar önemlidir, bunun zedelenmesini doğru bulmuyorum, siyasi istikrarla yola devam edeceğim’ diyor. Kamuoyu yoklamaları buna işaret ediyor. En kritik olan budur. 11 sene evveline göre en önemli şey siyasi istikrardır. Millet kararını verdi. Türkiye global ekonomiye dahil; olan bitenlerden etkileniyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) para musluklarını kısmasının bize de, dünyaya da yansımaları var. 2014’ten söz ediyorum, bizim için ticarette en önemli yer Avrupa Birliği (AB). AB resesyondan çıkıyor, büyüyor. Ne olacak büyüyünce? Daha çok mal satacağız. Öte yandan Ortadoğu’da son senelerde siyasi kargaşa var. Büyüme ve gelişme yansımaları var. Suriye dışında bölgede istikrar var. Bu da ülkeye olumlu yansıyacak. Türk Lirası (TL) değer kaybediyor ama bu ihracata olumlu yansıyacak. İç talepte ilk çeyrekte belki yavaşlama olabilir. Ama cari açıkta büyük daralma olacak, risk primi gerileyecek. Enflasyonda geçici bir artış olacak, bunu Merkez Bankası yenilediği tahmin ile ortaya koydu. Bunlar gelip geçici dalgalanmalardır. Ama bunu önemsiyoruz, buna dair çalışma ve tedbirler olacak. Nihayetinde belirleyici olan milletin kararıdır. 30 Mart’ta halkımız siyasi istikrardan, hizmet ve yatırımdan gelişmeden kalkınmadan yana tavır koyacaktır. Biz, Türkiye’yi ve dünyayı yakından takip ediyoruz. Merkez Bankası elinden geleni yapıyor biz de maliye politikası adına elimizden geleni yapacağız. İş âlemi müsterih olsun. Sıkıntılar var. Ama fırsatlar da var. Fırsatlara yoğunlaşmalıyız. Mobilya sektörü bu dönemi fırsata dönüştürebilir. “

“İKİZLER İÇİN AYLAR EVVEL MOBİLYALAR ALINDI”

“İstanbul Mobilya Fuarı’nda ikizler için de mobilya bakacak mısınız?” sorusunun ardından Maliye Bakanı Şimşek, gülümsedi; “Biz aylar evvel gerekeni yaptık. Ankara Siteler’e gittik, bir sürü yer dolaştık. En sonunda satın aldık. İkizler erken gelirler diye tedbir aldık.” dedi.

Fiyatların uygun olduğunu, her bütçeye hitap ettiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar