Şimşek: Gündemimizde vergi indirimi ya da artırımı yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi indirimi ya da artırımının gündemlerinde olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Şimşek: Gündemimizde vergi indirimi ya da artırımı yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi indirimi ya da artırımının gündemlerinde olmadığını belirtti.

Şu an akaryakıtta vergi yükünün çok olduğundan da yakınan Şimşek, bu durumu dünya petrol fiyatlarına ve kur artışına bağladı.


Mehmet Şimşek, Motosiklet ve Bisiklet Aksesuarları Fuarı’na (Eurasia Motobike Expo) gelişinde gazetecilerin akaryakıt vergileri ile ilgili sorularını cevapladı. Şimşek, “Şu an itibari ile vergi indirimi de, vergi artışı da gündemimizde yok.” dedi.


Benzinin litre fiyatının 5 lirayı aştığının işaret edilmesine karşın Şimşek, “Tüm dünyada, bilhassa Avrupa’da akaryakıt ürünlerinde ciddi vergi yükü var. Biz, Türkiye’de vergi yükünü 2002’ye göre önemli oranda indirdik. Ama vergi yükü yine de çok. 2002’de benzinliğe gidip 100 liralık benzin alsanız, bunun 70 lirası vergiye giderdi. Ama şu an 100 liralık benzin alsanız bunun 58 lirası vergiye gidiyor. Yani vergi yükünü indirdik. Şunu unutmamalıyız vergilerde petrol fiyatları etkili, akaryakıt ürünleri ithal olduğu için dolar kuru etkili. “ ifadelerini kullandı.



Şimşek, soruları cevaplamasının ardından Eurasia Motobike Expo’nun açılış törenine geçti. Törende motosiklet satışlarının 2002’den bu yana yüzde 160 arttığına ve 2,7 milyonu bulduğuna temas etti.

Ekonomiye de değinen Şimşek, Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu vurgularken; şunları kaydetti:

“Gelecek, Türkiye gibi, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerindir. Türkiye artık Batı ile arayı kapatıyor. Diğer gelişmekte olan ülkeler de öyle… Dünyanın ağırlık merkezi doğuya kayıyor. Burada Çin, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi ülkeler ön plana geliyor. Türkiye’ye güvenen ve yatırım yapan ülkelerin ne denli yerinde karar verdiği ortadadır. Şu an 37 bin yabancı sermayeli firma var ülkemizde.”

Şimşek, Hintli Hero’nun Asya Motor ile üretimde el ele vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Maliye Bakanı, tören dâhilinde Motosiklet ve Bisiklet Aksesuarları Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. Sonrasında stantları dolaştı. Mehmet Şimşek, stantlarda bulunan ürünlerle yakından ilgilendi, motosiklet ve bisikletlere binmeyi ihmal etmedi.

Fuara milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu da katıldı. Sofuoğlu, motosiklet fuarına ilginin büyük olduğunu anlattı. Sofuoğlu, motosiklet sektörünün büyümesini en çok temenni edenlerden biri olduğunu belirtti; “Benim yarıştığım marka en beğendiğim ürün ama o da burada yok.“ dedi.
CİHAN

Yorumlar