Şimşek: 2014’te ABD’nin para basmaya son vereceğini düşündük

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz 2014'ü tasarlarken, Türkiye'de siyaset gürültülü olacak, bir takım operasyonlar olacağını öngöremedik.

Google Haberlere Abone ol
Şimşek: 2014’te ABD’nin para basmaya son vereceğini düşündük

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz 2014'ü tasarlarken, Türkiye'de siyaset gürültülü olacak, bir takım operasyonlar olacağını öngöremedik. Fakat şöyle düşündük, bu Amerikalar para politikalarını kendi çıkarlarına göre değerlendirecekler. Para basmaya son verecekler, faizleri de artırabilirler. Bunu öngördük." dedi.

Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergileri işbirliğiyle üçüncüsü düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Bakan Şimşek, para politikalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Maliye politikasının şuanda Türkiye'nin en güçlü tarafı olduğunu savunan Şimşek, manevra alanı olduğunu belirterek, "Başka dönemlere ve başka ülkelere göre iyiyiz. O işi sağlam tutuyoruz, tutmaya devam edeceğiz. 2014 yılında da ipin ucunu bırakmayacağız." diye konuştu.

Bütçe açığı konusunda Türkiye'nin, milli gelire oran olarak gelişmekte olan ülkelerin ortalama bütçe açığının yarısı kadar bütçe açığı vereceğini söyleyen Şimşek, bu seneki hedefin ise 1.1 olduğunu hatırlattı. İç talebin yavaşladığını anlatan Şimşek, "Bütçe performansını olumsuz etkileyecek faktörler var. İç talep yavaşlıyor, işimiz zor. Hedefi tutturursak memnun olmanız gerekir, daha zor bir dönem. Bir takım vergi tedbirleri aldık. Hedef vergi gelirlerini artırmak değildi, cari açığı kontrol altına almaktı. Otomotivciler kızgın ama ne yapalım yüzde 80 ithalat, yerli satılanların da büyük bir kısmı ithal, ne yapalım yapmak zorunda kaldık." şeklinde konuştu.

"ELİMİZDE KRİSTAL BİR KÜRE YOK"

"Bizim elimizde kristal bir küre yok" diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz 2014'ü tasarlarken, Türkiye'de siyaset gürültülü olacak, bir takım operasyonlar olacağını öngöremedik. Bunun ekonomiye yansımalarını öngöremezdik. Fakat şöyle düşündük, bu Amerikalar para politikalarını kendi çıkarlarına göre değerlendirecekler. Para basmaya son verecekler, faizleri de artırabilirler. Bunu öngördük, her ne kadar nominal gayri safi yurt içi hasıla yüzde 10 artacaksa gelin biz vergi gelirlerini ve bütçe gelirlerini daha mütevazi düzeyde tutalım dedik ve öyle yaptık. İnşallah bütçeyi bu sene tuttururuz."

"CARİ AÇIK SÜRDÜRÜLEMEZ DÜZEYDE"

Şimşek, Türkiye'nin en büyük sorununu şöyle ifade etti: "Türkiye'nin yumuşak karnı var, bizim kırılganlığımız var. Boşu boşuna bizi kırılganlar arasında zikretmiyorlar. Gerçi biraz haksızlık ediyorlar ama olsun kırılganlığımız cari açığımız. Tasarruflarımız düşük. Cari açık son yıllarda sürdürülemez yüksek düzeylere vardı. Bunu daha yönetilebilir seviyelere çekiyoruz. Geçtiğimiz sene cari açıkta altının etkisi çok büyük. Yaklaşık 12 milyar dolar altın ithal etmişiz. Son birkaç yılda cari açık çok yüksek, bunda bence yapısal etkilerin yanı sıra geçici etkilerin payı çok yüksek. Mesela, iç talep çok güçlüydü, biz şimdi yönetilebilir düzeyde tutuyoruz. AB veya Euro krizi cari açığı yükseltti. Ticaret ortağımız krizdeydi, ihracatımız kötü gitti. Enerji fiyatları inanılmaz düzeyde arttı. Sağolsun Çin, bu böyle gitmeyecek, AB krizden çıkıyor, iç talep daha yumuşak, Arap baharı, Şimdi bütün bu faktörler Türkiye'nin cari açığını olması gerekenin üzerine taşımıştı, şimdi tüm bu faktörler cari açığı sizin belki de hiç düşünmediğiniz seviyelere indirebilir."
CİHAN

Yorumlar