Sigorta şirketlerine müdahale sinyali

Maliye Bakanı Şimşek, sigorta şirketlerinin primlerde gerekli düzenlemeleri yapmamaları halinde müdahale edeceklerini açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Sigorta şirketlerine müdahale sinyali
Sonhaberler / Haber Merkezi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortalarındaki prim karmaşamasının şirketler tarafından düzenlenmesi gerektiğini ancak hala bir düzenleme yapılmadığını hatırlatarak, ilerleme sağlanmaması halinde devlet olarak müdahalede bulunacaklarını açıkladı. 

Şimşek, sektörün sorunlarını çözmek için birtakım yasal düzenlemeler yaptıklarını ve gelecekteki maliyetlerini öngörülebilir hale getirdiklerini hatırlattı.

Sektörün de bu yeni çerçeveyi sigorta fiyatlarına yansıtması gerektiğini ifade eden Şimşek, "Aslında yansıtıyorlar, hakikaten düşüşler hızlı bir şekilde başlamış ama arzulanan düzeyde değil, bu düşüşün devam etmesi lazım." dedi.

Hazinenin son yaptığı düzenleme ile vatandaşın bilgilendirilmesi amacıyla tüm sigorta şirketlerinin fiyatlarını görebileceği bir sistem hazırladığını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Ancak düzenleme herhalde acentacı kardeşlerimiz tarafından yanlış anlaşıldı. Ben anlamakta zorluk çekiyorum, sosyal medyada da bu konuda epey bir organize hareket var. Biz milleti bilgilendirmek amacıyla, tek bir yerden fiyat sorgulamasın, bütün sigorta şirketlerinin aynı taşıta, aynı risk profiline vereceği fiyatı görsün diye bu uygulamayı yaptık. Yoksa acentalar by-pass geçilsin internet üzerinden satış yapılsın öyle bir şey yok. O sektörün işi. Şu anda acentacı kardeşlerimizin yaptığı Osmanlı dönemindeki matbaaya karşı çıkmak gibi bir şeydir. Matbaa kitap sektörünü küçültmedi ki, basım işini azaltmadı ki, tam aksine o sektör inanılmaz büyüdü. Dolayısıyla internette milletimizin daha doğru bilgilendirilmesi acentalarımıza karşı atılmış bir adım değildir. Bu tamamen vatandaşımızın doğru kararları verebilmesi için kurulan bir sistem, bir bilgilendirmedir."

Bu çalışmayı, sektördeki derneklerle, STK'larla temas halinde, bilgileri dahilinde yaptıklarını anlatan Şimşek, sigorta primleri üzerine bir üst limit getirmeyi sağlıklı bulmadıklarını, sektörün kendi kendine disipline edip, primleri aşağıya çekmesinin en doğrusu olduğunu söyledi.
Primlerdeki düşüşü yeterli görmedikleri için sektörü uyardıklarını anımsatan Şimşek, "Bu, benim son uyarımdı. Sektörün bu düzenlemeler yapılmadan önce yüzde 20-25 civarında indirimler olabilir şeklinde bir perspektifi vardı, oraya doğru bir gidişat görmezsek, en son çare olarak bir düzenleyici ve denetleyici fonksiyonun bir sonucu olarak ve kamu yararını düşünerek adım atabiliriz, müdahale olabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar