Sıfır otomobil siparişleri kısıldı, ikinci el canlandı

Seçimler ve siyasi belirsizlik nedeniyle 2014 model siparişlerinin kısılması, satışları sıfır otomobilde yüzde 25 daraltırken, ikinci elde yüzde 4 artırdı.Dini bayramların ikinci el satışlarını yüzde 4 artıracağını tahmin eden Borusan...

Google Haberlere Abone ol
Sıfır otomobil siparişleri kısıldı, ikinci el canlandı

Seçimler ve siyasi belirsizlik nedeniyle 2014 model siparişlerinin kısılması, satışları sıfır otomobilde yüzde 25 daraltırken, ikinci elde yüzde 4 artırdı.

Dini bayramların ikinci el satışlarını yüzde 4 artıracağını tahmin eden Borusan Holding şirketlerinden Manheim Türkiye’nin Genel Müdürü Zafer Terzioğlu, “2013 Ramazan Bayramı döneminde 315 bin 893 adet, Kurban Bayramı döneminde de 331 bin 500 adet ikinci otomobil satışı yapıldı. Siyasi belirsizlikleri de göz önüne aldığımızda geçen seneki satışlar seviyesinin korunabileceği kanaatindeyiz.” dedi.

Terzioğlu, vergi ve kur artışı nedeniyle ilk 6 ayda sıfır fiyatlarında yüzde 20 artış görüldüğünü bildirdi. Buna siyasi belirsizliğin eklemesi ile yetkili satıcıların otomobil siparişlerini kıstığını belirten Terzioğlu, “Siyasi belirsizlik nedeniyle 2014 model üretim siparişleri çok sınırlı sayıdaydı. Siparişler kısılınca ilk 6 ayda üretim oldukça sınırlı sayıda kaldı. Bu nedenle de sıfır araç satışları yüzde 25 oranında daraldı. Bu durum da ikinci el otomobile yönelime neden oldu. Rakamları incelediğimizde ilk 4 ayda ikinci el otomobil satışlarının yüzde 4 civarında arttığını görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KREDİ ŞARTLARI SATIŞLARA YANSIDI”

Terzioğlu, ikinci el satışlarında hedeflerin yakalanamamasını otomobil bulmanın güçlüğüne ve kredi şartlarına bağladı.

MANHEİM TÜRKİYE YÜZDE 25 BÜYÜYECEK

Satışlar adına bayram döneminden umutlu olan Terzioğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Manheim Türkiye olarak Ramazan Bayramı’nda bin 200 adet, Kurban Bayramı’nda ise bin 400 adet ikinci el otomobil satışı yaptık. Bu sene hedefimiz ise Ramazan Bayramı’nda bin 400 adet, Kurban Bayramı’nda bin 600 adet ikinci el otomobil satmak. Öte yandan 2013’te toplam 15 bin 500 adet ikinci el otomobil sattık. 2014’te ise yüzde 25 artış ile seneyi 20 bin adet satışla kapatmayı hedefliyoruz.”

Öte yandan ikinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:

- Aracın geçmişine, nereden alındığına ve servis hizmeti alıp almadığına dair verilere

- Periyodik bakımlarının yapılıp yapılmadığına

- Aracın servis geçmişinin yer aldığı ‘Servis Bakım Kitapçığı’nın olup olmadığına

- Aracın hasarı var ise; bu hasarın yetkili serviste yapılıp yapılmadığına

- Araç yukarıda belirtilen unsurları yerine getirecek özelliklere sahip değil ise, değerinin yüzde 5 aşağısına satın alınabilir

CİHAN

Yorumlar