Sıcaklar, pastırma ve sucuk satışlarını da vurdu

Ramazan ayı öncesi ete gelen zamma rağmen fiyatı artmayan pastırma ve sucukta beklenen satış oranına ulaşılamadı. Önceki Ramazanlara göre yüzde 40 civarında gerçekleşen düşüşte sıcak havanın etkili olduğu belirtildi. Kayseri denilince...

Google Haberlere Abone ol
Sıcaklar, pastırma ve sucuk satışlarını da vurdu

Ramazan ayı öncesi ete gelen zamma rağmen fiyatı artmayan pastırma ve sucukta beklenen satış oranına ulaşılamadı. Önceki Ramazanlara göre yüzde 40 civarında gerçekleşen düşüşte sıcak havanın etkili olduğu belirtildi.

Kayseri denilince akla ilk gelen pastırma ve sucuk, Ramazan öncesi ete gelen zamdan etkilenmedi. Kalitesine göre pastırma 50 ile 70 liradan, sucuk da 20 ile 35 liradan satılıyor. Bu durumun satışlara olumlu yansıması bekleniyordu. Ancak öyle olmadı. Ramazan ayının girmesi de pastırma ve sucuk satışlarındaki düşüşü engelleyemedi. Ramazan’ın ilk 5-10 gününde satışlarda yükselme yaşanırken, son 20 gündür satışların durma noktasına geldiği ifade edildi. Bir önceki Ramazan ayına göre bu sene en az yüzde 40-50 oranında düşüş olduğu kaydedildi. Düşüş nedeni olarak da havaların oldukça sıcak olması gösterildi. Çok çeşitli baharat, sarımsak ve çemen içerdiği için sıcak günlerde her iki besin maddesi de fazla tüketilmiyor. Pastırma ve sucuk üreticileri önümüzdeki aylardan ise umutlu. Sebebi de tatil için Türkiye’de bulunan gurbetçiler. Gurbetçilerin, yaşadıkları ülkelere dönerken yüklü miktarda pastırma ve sucuk alacakları beklentisinin satışlara yansıyacağı dile getiriliyor.

Pastırma ve sucuğun ağır bir besin maddesi olduğunu dile getiren Korkmaz Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Korkmaz, üretici ve esnafın yüksek satış beklentisinin bu Ramazan gerçekleşmediğini söyledi. Ramazan ayının ilk 10 günü piyasada kıpırdanma olduğunu anlatan Korkmaz, "Ancak daha sonra insanlar havaların sıcak olmasına bağlı olarak sulu gıdaları tercih eder oldu." dedi. Bu Ramazan ayında pastırma ve sucuk satışlarının neredeyse yerinde saydığını dile getiren Korkmaz, satışların bir önceki aya göre ise yüzde 40 civarında düştüğünü kaydetti. Korkmaz, bayram sonrası toparlanma beklediklerini anlattı.

Esnaflardan Mustafa Şahan da pastırma ve sucuk satışlarının bu sene, önceki Ramazanlara göre en az yüzde 50 oranında düştüğünü aktardı. Şahan, "İnsanların alım gücünün olmaması ve sıcak havanın ramazanla buluşması pastırma ve sucuk satışlarının beklentiler düzeyinde olmamasına sebep oldu. Bu Ramazan ayında satışlarımız, önceki Ramazanlara göre belki de en düşük seviyelerde seyretti." dedi. Gurbetçilerin piyasayı hareketlendireceği görüşüne ise temkinli yaklaşan Şahan, "Onların da alım gücü düştü. Ayrıca sarımsak ve çemen kokusundan dolayı yurdışına götürülecek pastırma ve sucuğa getirilen sınırlamanın da satışlara olumsuz yansıyacağını düşünüyorum." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar