SGK İl Müdürü: Sigortasız çalıştırma çok fazla, ihbarlara yetişemiyoruz

SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, ilde hafta içi 30, hafta sonu 60’a yakın sigortasız çalıştırma ihbarı aldıklarını belirterek, "İhbarla ilgili 2 günde kontrol etmek gerekirken, bu süre yoğun ihbar sebebiyle 30 güne kadar çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
SGK İl Müdürü: Sigortasız çalıştırma çok fazla, ihbarlara yetişemiyoruz

SGK Sakarya İl Müdürü Nurten Canbasoğlu, ilde hafta içi 30, hafta sonu 60’a yakın sigortasız çalıştırma ihbarı aldıklarını belirterek, "İhbarla ilgili 2 günde kontrol etmek gerekirken, bu süre yoğun ihbar sebebiyle 30 güne kadar çıkıyor." dedi.

Canbasoğlu, kurumda düzenlediği basın toplantısında, SGK Genel Müdürlüğü’nün kayıt dışı istihdamın önüne geçmek, bilinç oluşturmak ve yeni fikirler ortaya çıkmasını sağlamak için bütün illerde Kayıt Dışı İstihdama Kayıtsız Kalma Proje Yarışması düzenlediğini söyledi. Projede son başvuru tarihinin 20 Nisan olduğunu ifade eden Canbasoğlu, dereceye girenlere para ödülü verileceğini belirtti. Canbasoğlu, "Birinci olan projeye 20 bin lira, ikinci olan projeye 15 bin, üçüncü olan projeye 10 bin, dördüncü olan projeye 7 bin 500 ve beşinci olan projeye 5 bin lira ödül verilecek. Hazırlanan projeler SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı’na iadeli taahhütlü posta ile veya kurumun [email protected] adresine gönderilecek." dedi.

"YALVARIYORUM SİGORTASIZ ÇALIŞMAYIN"

Toplantıda, kayıt dışının hala çok büyük bir sorun olarak ortada durduğunu vurgulayan Canbasoğlu, kurumun en büyük hedefinin kayıt dışının önüne geçmek olduğunu söyledi. Türkiye genelinde kayıt dışı oranının yüzde 35 civarında iken, Sakarya’da bu oranın yüzde 40’a kadar çıktığını dile getiren Canbasoğlu, sigortasız işçi çalıştırılması konusunda ihbar hattına yoğun şikayet geldiğini vurguladı Canbasoğlu, şunları kaydetti: "Hafta içi her gün neredeyse 30 şikayet alıyoruz. Hafta sonu bu 60’a çıkıyor. İki günde ihbarı değerlendirmek gerekirken yoğunluk sebebiyle bu 30 güne çakıyor. Çalışanlardan ricam, işe başlar başlamaz sigortalarını yaptırsınlar. İşe girer girmezde kurumun internet sitesinde bulunan çalışmaya başladıklarına dair formu doldursunlar. Eğer işveren sigortalı yapmazsa en azından geriye dönük elinde belge olur ve talepte bulunabilir. İşverenlere de sesleniyorum. Lütfen çalışanlarınızın hakkını ve sigorta primini alın teri kurumadan yatırın.‘Bana daha çok maaş ver, sigortamı ödeme’ gibi tekliflere karşı çıkın, bu teklifte gelen işçilerle çalışmayın."

Kamuoyunda işçilerin 1 ay ile 3 ay arasında deneme süresinden sonra sigorta yapılabileceği şeklinde yanlış bir bilginin olduğunu vurgulayan Canbasoğlu, işverenlerin işe girer girmez aynı gün çalışanı sigortalı yapma zorunluluğu olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar