Sesli reklam faturasını aboneye yükleyen GSM firması cezasız kalmadı

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), 8 -22 Ekim 2013 tarihleri arasında kampanya ve tanıtım içeren sesli mesaj bırakılan 303 bin 779 aboneden 210 bin 366,31 lira fatura çıkartan bir GSM firmasına 2012 yılı net satış rakamının yüz binde 3 oranında ceza kesil.

Google Haberlere Abone ol
Sesli reklam faturasını aboneye yükleyen GSM firması cezasız kalmadı

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK), 8 -22 Ekim 2013 tarihleri arasında kampanya ve tanıtım içeren sesli mesaj bırakılan 303 bin 779 aboneden 210 bin 366,31 lira fatura çıkartan bir GSM firmasına 2012 yılı net satış rakamının yüz binde 3 oranında ceza kesilmesini kararlaştırdı.

    BTK Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmede, reklam içerikli sesli mesajın faturasını aboneye çıkarttığı ileri sürülen Turkcell'e ceza geldi. BTK'dan yapılan açıklamada, idari ceza hukukunda geçerli olan, gerçekleştiği sırada hukuka aykırı olmayan bir fiil ve sonradan yürürlüğe giren ağırlaştırıcı hüküm nedeniyle idari yaptırım uygulanmaması ve fiil gerçekleştikten sonra yürürlüğe giren lehe hükmün geçmişe yürümesi ilkeleri çerçevesinde İşletmecilere Uygulanacak İdari Para Cezaları ile Diğer Müeyyide ve Tedbirler Hakkında Yönetmelik kapsamında Turkcell’e ceza kesildiği belirtildi.

    Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "15 Şubat 2014 tarihli ve 28914 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İdari Yaptırımlar Yönetmeliği dikkate alınarak işletmeci lehine olan ilgili hükmün uygulanması gerektiği değerlendirilmiştir. 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında ‘Tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesi’ hükmüne aykırı olarak, 8 -22 Ekim 2013 tarihleri arasında Turkcell tarafından kendilerine reklam, kampanya veya tanıtım içeren sesli mesaj bırakılan 303 bin 779 aboneyi bu mesajları dinlemeleri nedeniyle vergiler dahil 210 bin 366,31 lira ücretlendirme yapılmıştır. Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında; BTK İdari Yaptırımlar Yönetmeliği kapsamında ‘İşletmecinin birinci fıkrada sayılan fiiller dışında tüketici haklarına ilişkin ilgili mevzuatı ihlal etmesi halinde işletmecinin bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde üçüne kadar idari para cezası uygulanır.’ hükmünün uygulanmasına karar verilmiştir. Aynı yönetmeliğin 44’üncü maddesi çerçevesinde fiilin yıllara yaygın olması nedeniyle fiilin tespit edildiği 2013 yılından bir önceki yıl olan 2012 yılındaki 8 milyar 828 milyon 290 bin 710 lira olan net satışlarının yüz binde üçü oranında idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Söz konusu ihlal nedeniyle abonelere yapılması gereken iade tutarlarına ait işlemlerin kurul kararının adı geçen işletmeciye tebliğinden itibaren 2 ay içerisinde tamamlanması ve bu süre sonunda yapılan işlemlere dair kuruma bilgi verilmesi hususlarına karar verilmiştir." CİHAN

Yorumlar