Serbest ticaret anlaşması Japonya'ya hazır giyim ihracatını arttıracak

Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü, ihracatta yeni pazarlar kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Serbest ticaret anlaşması Japonya'ya hazır giyim ihracatını arttıracak

Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü, ihracatta yeni pazarlar kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor. Japonya’ya ihracatını arttırmak isteyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), İzmir’e gelen Japonya Tekstil Federasyonu’nu Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nde ağırladı. Türkiye ile Japonya arasındaki ticareti geliştirmek ve işbirliği imkanlarını araştırmak amacıyla federasyon ve EHKİB tarafından düzenlenen tekstil ve konfeksiyon sektörleriyle ilgili araştırmalarda bulunmak üzere İzmir’e gelen Japon heyet, EİB’de sektör temsilcileriyle görüştü. Önümüzdeki dönem imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşmasının her iki ülke için de önemli avantajlar sağlayabileceğini ifade eden Japon Tekstil Federasyonu Başkanı Akikazu Shimomura, “Anlaşmanın imzalanması halinde hem Japonya’nın hem de Türkiye’nin avantajına bir duruma dönüşebilmesi için ne yapabileceğimizi konuşmak gerektiğine inanıyorum. Bu anlaşma, hem Türkiye’deki hem de Japonya’daki tekstil firmaları için faydalı olacaktır. Bu sebeple sektör olarak, Türkiye ile yürütülen işbirliği çalışmalarına büyük önem veriyoruz.” dedi.

'JAPONYA PAZARININ TALEPLERİNİ KARŞILAYABİLECEK GÜÇTEYİZ'

Tekstil ve hazır giyim sektörü olarak Japon ithalatçıların taleplerini karşılayabilecek kapasitede olduklarını belirten EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler ise, “Yapılması beklenen ticaret anlaşmasıyla tekstil ve hazır giyim sektörlerinde Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmimizi arttırmayı hedefliyoruz. Japonya pazarının taleplerini sektör olarak karşılayabilecek güçteyiz.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin yıllık 26 milyar dolarlık ihracat yaptığını, dünyanın en büyük tekstil ve konfeksiyon ihracatçısı ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan Kızılgüneşler, şunları kaydetti: “Ne yazık ki Japonya’ya olan ihracatımız ise sadece 26 milyon dolar seviyelerinde. EİB'den 2013 yılında tüm dünyaya yaklaşık 1,6 milyar dolar tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı yapılırken Japonya’ya maalesef 4,1 milyon dolar seviyelerinde konfeksiyon ihracatı yapıldı. Hem Türkiye genelinde hem Ege’den yapılan ihracatta Japonya’nın payı yüzde 1’i bulmuyor. Türkiye ve Japonya arasında yapılacak serbest ticaret anlaşmasıyla bu tablonun değişeceğine inanıyoruz.”

'TÜRK İHRACATÇILAR, JAPON PAZARINDA KENDİLERİNE RAHATLIKLA YER BULUR'

Türk üreticilerin Japonya pazarındaki yerinin önemli olduğunu vurgulayan Shimomura da yüzde 96’sı ithal ürünlerden oluşan Japon hazır giyim pazarında, Türk ihracatçıların kendilerine rahatlıkla yer bulabileceğine inandıklarını belirtti. Japon tekstil hammaddeleri sektörünün de çok gelişmiş olduğunu, yapılacak anlaşmayla bunların Türkiye’de hazır giyim ürünlerine çevrilerek Japon pazarlarında sunulabileceğini belirten Kızılgüneşler ise, “Önümüzdeki dönemlerde işbirliklerimiz daha da gelişerek Türkiye, Japon markaları için Avrupa’ya açılan bir kapı haline gelebilecektir. Bu sayede Japon firmaların Türkiye’de üretimle başlayan süreçlerini, entegre yapılar haline getirmesini sağlayabiliriz.” diye konuştu. Üretim ve nakliye süreci dışında teslimi geciktiren en büyük engelin, karşı taraftaki karar alma mekanizmasının çok yavaş işlemesi olduğunu da ifade eden Kızılgüneşler, Japon ithalatçıların kendilerini bu yönde revize etmesini beklediklerini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar