'Seramik ihracatında mobilya üreticilerini örnek almalıyız'

NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, seramikte büyüyen pazarlara göz dikmeleri gerektiğini belirterek, “Afrika kıtası bu anlamda önemli ve büyük bir Pazar. Mobilya üreticilerini ihracatta Afrika...

Google Haberlere Abone ol
'Seramik ihracatında mobilya üreticilerini örnek almalıyız'

NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, seramikte büyüyen pazarlara göz dikmeleri gerektiğini belirterek, “Afrika kıtası bu anlamda önemli ve büyük bir Pazar. Mobilya üreticilerini ihracatta Afrika kıtasına yönelmeleri ve büyük ihracat yapmalarından dolayı örnek almalıyız. Bu çok iyi bir fırsattır.” dedi.

Erkan Güral, Kayseri’deki iş ortakları Kaşıkçı Yapı Malzemeleri ile 16 Mayıs’ta açılacak seramik mağazasını gezdi. Burada mağaza ve sektörle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Güral, Avrupa ve dünyada yaşanan ekonomik krizi sektör olarak fırsata çevirdiklerini hatırlatarak, “Türkiye, seramik sektöründeki ihracatta, İtalya ve İspanya’dan sonra üçüncü sıradaydı. Ama yaşanan krizi fırsata çevirdik ve şuan sektörde Türkiye İtalya’dan sonra ikinci sırada.” diye konuştu. Gelinen noktadan duyduğu memnuniyeti belirten Güral, şunları söyledi:

“Krizleri hep konuşuruz. Kriz geliyor aman ne yapalım diye düşünülür. Hayır kriz değil biz bunu nasıl fırsata çeviririz ona bakıyoruz. Türkiye’de bu anlamda Avrupa’da yaşanan krizleri çok iyi şekilde fırsaat çevirmeyi bildi. Bu krizleri kullanabilmek ve değerlendirmek gerekir. Bu her zaman, her alanda olabilir. Sadece ekonomide değil her alanda kriz yaşanabilir. İçinde bulunan fevkalade durumu yani krizi öyle adlandırıyoruz. Şirkette öyle konuşuyoruz. Onun için burada bir fırsat çıkartmak gerekir. Bizim şirketimizde, grubumuzda kriz lafı kullanılmaz. Yasak anlamında değil ama böyle bir zihniyet yok. Fevkalade durumlar vardır. Bu bizim için var ve B planımız hazırdır. Biz kriz kelimesini ne ülkemiz nede şirketimiz için yakıştırmıyor, yakıştıramıyoruz. Avrupa’da yaşanıyorsa fevkalade durum, bunu da fırsata çevirmek gerekir. Biz bunu fırsata çevirdik ve İspanya’nın önüne geçtik.”

Arap ve Afrika coğrafyasının Türkiye için önemli pazarlar olduğuna işaret eden Güral, “Sektörümüz ihracatını Türk Cumhuriyetlerine ve Arap ülkelerine yapıyor. Türkiye için büyüyen Pazar Afrika kıtasıdır. Bunu iyi değerlendirmek gerekir. Mobilya ihracatta Afrika kıtasına en fazla ihracat yapan sektör konumunda. Avrupa’da daralma sürecin en önemli yansıması Afrika kıtasıdır. Afrika kıtası pazarı için özel çalışma yapıyoruz. O pazarın büyümesi ve genişlemesinden memnunuz. Avrupa’da bazı şeylere doyma noktasını geçti. Büyüyen pazarlara gözcümü dikmemiz gerekiyor. Mobilyacıları örnek almalıyız ve kendilerini kutlamalıyız. Çok iyi bir fırsattır.” şeklinde konuştu. Sektörde üretim rakamlarını ölçmenin kolay olmadığına temas eden Güral, “Ama telaffuz edilen 40 milyar dolar deniyor. Bu rakam var. Ama neye göre nasıl hesaplanıyor çok iyi bilmiyoruz. Ama genelde eksiği vardır ve eksik söylenir. 40-50 milyar dolar arasındadır.” dedi.

Güral, Kayseri’de açılan NG Kütahya Seramik mağazasının önemli olduğunu ve zamanla bu tür mağazaların yetersiz kalabildiğini aktararak, “Ben inanıyorum ki sektördeki büyüme ve bize olan taleple açılan bu mağazamız bir iki yıl içinde yetersiz kalacak ve daha da büyüyecektir. 16 Mayıs günü mağazamızın açılışı yapılacaktır.” diye konuştu.

Kaşıkçı Yapı Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Fevzi Kaşıkçı da sektörde her şeyin müşteri endeksli bir hizmet anlayışının oluştuğunu hatırlatarak, mağazalarının şehirdeki önemli bir ihtiyacı karşılayacağına inandıklarını ifade etti. Kaşıkçı, Kayseri ve bölge halkına hizmet verecek olan mağazalarının bin 500 metrekare büyüklüğünde mekanlarda seramik kullanımının ürün örnekleri ile sunduklarından söz etti.

CİHAN

Yorumlar