Senegal Büyükelçisi, Mersinli işadamlarını yatırıma davet etti

Senegal Büyükelçisi İssakha Mbacke, ülkesi ile gıda ve tarımda önemli bir potansiyele sahip olan Mersin arasında önemli işbirlikleri sağlanabileceğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Senegal Büyükelçisi, Mersinli işadamlarını yatırıma davet etti

Senegal Büyükelçisi İssakha Mbacke, ülkesi ile gıda ve tarımda önemli bir potansiyele sahip olan Mersin arasında önemli işbirlikleri sağlanabileceğini ifade etti. Ülkesinin güvenilir bir liman olduğunu dile getiren Mbacke işadamlarını yatırıma davet etti.

    Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ASİAD) gerçekleştirdiği organizasyon ile Mersin'e gelen Senegal Büyükelçisi Mbacke, çeşitli temaslarda bulundu. Program kapsamında Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Serbest Bölgesi'ni (MESBAŞ) ziyaret eden Büyükelçi Mbacke, bazı fabrikaları da gezerek incelemelerde bulundu. Mersin'in ihracata odaklı büyük bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Mbacke, bölgesel olarak da Mersin'in sahip olduğu stratejik konuma dikkat çekti.

    Mersin'in limanı, serbest bölgesi ve organize sanayi bölgesiyle dünya ticaretine açılması noktasında önemli bir merkez olduğunu anlatan Mbacke, ilerleyen yıllarda üretim ve sanayi yönünden Mersin'in önemli seviyelerde olacağını belirtti.

    ASİAD'da düzenlenen ülke tanıtım toplantısında ise ülkesini tanıtan Mbacke, Mersin’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Türkiye’de 4 yıldır görev yaptığını dile getiren Mbacke, Mersin’e ilk kez geldiğini ve çok etkilendiğini ifade etti. Ülkesinin son yıllarda gerçekleşen atılımlarla gelişen bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Mbacke, gıda ve turizm sektöründe önemli bir ticari hareketlilik olduğuna dikkat çekerek, tekstil, inşaat malzemeleri ve sanayi başta olmak çeşitli alanlarda ihracat yaptıklarını söyledi. Pirinç, yer fıstığı ve mısır üretiminin yüksek oranlarda olduğunu söyleyen Mbacke, balık ve deniz ürünlerinin de gıda alanında önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Mbacke bu noktada Mersin’in gıda ve tarımda önemli potansiyeli olması sebebiyle önemli işbirlikleri sağlanabileceğini vurguladı.

    Hükümet olarak yatırımcılara ülkelerinde önemli destekler sağlandığını ifade eden Mbacke, Senegal’in demokratik yapısının bireyleri koruyucu bir özelliğe sahip olduğunu dile getirdi. Senegal’de, hangi ülkeden olursa olsun ticaret yapmak isteyenlere eşit vergi oranlarının sağlandığı bir ticari yapının bulunduğunu vurgulayan Mbacke, bu yüzden yatırımlar için, ülkesinin büyük fırsatlar sunduğunu kaydetti. Türk ürünlerinin Avrupa’ya göre daha ucuz ve daha kaliteli olduğunu söyleyen Mbacke, Türk yatırımcının Senegal’de özellikle ihracat noktasında önemli iş bağlantıları kurabileceğini belirtti. Mersin ASİAD üyesi işadamlarını Senegal’e davet eden Mbacke, ticari bağlantıların kurulmasında her türlü desteğin sağlanacağını belirtti.

    ASİAD Başkan Yardımcısı Ahmet Bulut ise üyelerini ihracata yönlendirmenin gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi. Etkili bir sonuca ulaşma hedefiyle çalışma yaptıklarını anlatan Bulut şöyle devam etti: "Bölgesel anlamda hem işadamlarımıza hem de ekonomimize katkı sağlarken aynı zamanda ihracat içinde büyük çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz ay düzenlediğimiz Gıda İş Geliştirme Platformu ve Mersin ASİAD Uluslararası Ticaret ve Yatırım Forumu programlarıyla hem bölgesel hem de yurt dışı açılımı için işadamlarımıza önemli fırsatlar oluşturduk. 05-08 Ocak 2014 tarihinde gerçekleştireceğimiz Senegal İş Gezisi programı öncesinde Büyükelçi’yi Mersin’e davet ettik."

    Program sonunda Bulut, Mbacke’ye ziyaretlerinden dolayı plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar