SEDEFED Başkanı: FED kararı ile mutlaka yüzde 100 daralma olacak

ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını sınırlamasından sanayiciyi korkutuyor.

Google Haberlere Abone ol
SEDEFED Başkanı: FED kararı ile mutlaka yüzde 100 daralma olacak

ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını sınırlamasından sanayiciyi korkutuyor. Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, sınırlamanın durulmaya neden olacağını vurguladı. Targıt, “FED kararı ile mutlaka yüzde 100 daralma olacak. Benim Türkiye için kaygım, şu an gelecek senelerde elde edeceğimiz geliri, parayı harcıyor olmamız.” dedi.

SEDEFED ile TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) tarafından ortaya koyulan ‘Türkiye’nin Küresel Rekabet Düzeyi 2013-2014 Raporu’nun tanıtım toplantısı yapıldı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda raporun bulguları açıklandı. Toplam 148 ülkenin ele alındığı raporda Türkiye’nin eğitim ve inovasyonda ortalamayı aştığına; emek piyasaları ve makro ekonomik istikrarda ortalamanın altında kaldığına işaret ediliyor. Raporda ekonomiye dair şunlar kaydediliyor:

“Türkiye 2012 başından bu yana 5 çeyrektir yüzde 5’in altında büyüyor. Dünya Bankası, Türkiye’de büyümenin 2013’te yüzde 3,6, 2014’te yüzde 4,5, 2015’te de yüzde 4,7 olacağını öngörüyor. Cari açık, 2011’de Türkiye’de yüzde 9,9 oranına gelerek rekor kırdı. 2012 itibari ile daralan açık, yüzde 6-7’de gidip geliyor, daha çok daralmıyor. Dünya Bankası, 2013’te cari açığın milli gelirin yüzde 6,9’u oranında olacağını tahmin ediyor. Oranın 2014’te yüzde 7,1, 2015’te yüzde 7,2 olacağına ihtimal veriyor.”

SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, raporda emek piyasalarının etkin olmadığının; kadınların istihdama katılımda gerilerde olduğunun vurgulandığını dile getirdi. Türkiye’nin yaş ortalamasının 30 olduğuna temas eden Targıt, “Bu nüfusun büyük bölümü üretim dışında tutuluyor. Şu an bunu izale etmek gerekiyor. Evet bu konu, siyasi konuları aşıyor, ülkenin bir hakikati. Şu an çalışma hayatında reformlara gerek var; üretime katılanların durumu hakkında reformlara gerek var. Pazar büyüklümüz lehimize. Ama pazar büyüklüğünün nüfus ile paralel olduğunu unutmamalıyız. Ekonomi daraldığı takdirde nüfusun büyüklüğü kadar pazar büyüklüğü olmaması riski ortada duruyor. O halde demek ki daralmalara karşı çok tedbirli olmak, el birliği ile çalışmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Targıt, Türkiye’nin açık bir ekonomi olduğunu, dünyadan etkilendiğini aktarırken, “2009 bunalımında bir miktar dışarıda kaldık, kurtardık, teğet geçtik. Ama her halükarda dünyanın içindeyiz. Tabii dalgalı dönemlerde olduğumuz ortada. Buna bir de yerel olumsuzlukları ilave etmemek gerekiyor. Siyasi gerilimi, kendi sorunlarımızı olayın içine katmamalıyız. Dünyada çalkalanma varken, biz de buna ek yapmamalıyız. Güç bir dilimdeyiz, bu hali aşmak için kimi hatalardan geri adım atmalıyız.” uyarılarında bulundu.

Kur ve Merkez Bankası’nın faiz hamlesine değinen Targıt, “Burada gecikme olduğundan söz ediliyor. Ama Merkez’in devrede olması, aktif olması, reaksiyon ortaya koyması olumlu." yorumunu yaptı.

FED’in tahvil alımını sınırlama kararlarının durulmaya neden olacağını belirten SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle devam etti:

“FED kararı ile mutlaka, yüzde 100 daralma olacak. Benim Türkiye için kaygım, şu an gelecek senelerde elde edeceğimiz geliri, parayı harcıyor olmamız. İç piyasada büyüme borçlanarak oldu, tasarrufları harcayarak değil. Bu bir miktar sorun yaratacak: Ama bireysel olarak dikkatli olmak gerekiyor. Her kim olursa olsun önüne bakmalı, borçlanmayı kısıp tasarrufa yönelmeli.”
CİHAN

Yorumlar