Sebze-meyvede fiyat uçurumu: Tarlada 1, markette 3 lira

Aylık yüzde 3,91 oranında yükselen gıda fiyatları enflasyona 0,91 puan artış yönünde katkı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Sebze-meyvede fiyat uçurumu: Tarlada 1, markette 3 lira

Aylık yüzde 3,91 oranında yükselen gıda fiyatları enflasyona 0,91 puan artış yönünde katkı yaptı. Bu durum sebze-meyvenin tarla ile market fiyatlarını yeniden gündeme getirdi. Örneğin artık serada üretilen ve 1 liradan satılan domates market raflarında 3 liradan alıcı bekliyor. Tarlada tüccara 40-50 kuruştan verilen mevsim meyvesi mandalina da 3 lira civarından satılıyor.

Gıda fiyatlarındaki son dönemlerde tespit edilen yüksek artışın endişe verici olduğuna işaret eden Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, “Fiyatlardaki artış tüketici, üretici ve ihracatçıyı zorlamaya başladı. Soğan, domates, kabak, biber gibi yaş meyve sebze ürünlerin fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirli tüketiciyi tehdit ediyor.” diye konuştu.

Birliğin verilerine göre bazı sebze-meyvenin tarladaki kilo fiyatları şöyle; biber 1,5 lira, domates 1 lira, patlıcan ve kabak 70-80 kuruş, mandalina 40-50 kuruş, ayva 1,30 lira, Santa Maria armudu 2 lira. Tarladan ihracat için tarladan alınan aynı ürünlerin kilosunun fiyat aralığı da şöyle; biber 1,30 lira, domates 1 lira, patlıcan ve kabak 90 kuruş, mandalina 60 kuruş, ayva 1,50 lira, Santa Maria armudu 2,5 lira. Birlik başkanı Çalı, aynı ürünlerin marketlerdeki kilo fiyatlarını da şöyle açıkladı; biber 3,5 lira, domates, kabak, patlıcan, mandalina ve ayva 3 lira, Santa Maria armudu 4-5 lira. Rakamlar arasındaki farka dikkat çeken Çalı, "Üreticiden alınan yaş meyve sebze fiyatları markete ulaştığında ortalama 3 katına çıkıyor." dedi.

Gıda fiyatlarında yaşanan yapısal sıkıntıların ve fiyatların kalıcı düşüşündeki engellerin bir an önce ortadan kaldırılması için ilgili bakanlıkların harekete geçmesini isteyen Birlik Başkanı Çalı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Marketlerdeki sebze ve meyve fiyatları, enflasyon yüksek çıkmasındaki en büyük etkenlerden birisidir. Gıda fiyatlarındaki yüksekliğin en önemli nedenleri hammadde üretimi ve işlenmesinde kullanılan akaryakıt ve elektriktir. Türkiye’de enerji üretiminin genel olarak dışa bağımlı olması enerji fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Türkiye’de tek başına bu durum tarımsal ve yaş meyve sebze üretiminde girdi maliyetlerini en yüksek derecede etkiliyor."
CİHAN

Yorumlar