Sberbank, Ukrayna krizine rağmen 10 milyar dolar kazanacak

Ukrayna krizi ve küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, 2014’de en az geçen yıl kadar kar etmeyi planlıyor. Sberbank 2013’de 362 milyar ruble (10,4 milyar dolar) kar açıklamıştı. Rusya’nın...

Google Haberlere Abone ol
Sberbank, Ukrayna krizine rağmen 10 milyar dolar kazanacak

Ukrayna krizi ve küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, 2014’de en az geçen yıl kadar kar etmeyi planlıyor. Sberbank 2013’de 362 milyar ruble (10,4 milyar dolar) kar açıklamıştı.

Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasının ardından Batıdan gelen yaptırımlar ve küresel ekonomideki durgunluk nedeni ile Rusya’nın 2014’de sıfır büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Sberbank’ın ödenmeyen kredi rakamlarına ise kriz ilk çeyrekte yüzde 18’lik artış olarak yansıdı.

Bankanın yıllık ortaklar toplantısında konuşan Başkan Yardımcısı Aleksandr Morozov, “Hiç kimse Ukrayna’yı beklemiyordu. Hiç kimse doğu Ukrayna’da bu gelişmelerin olmasını öngörmüyordu. Ancak biz Ukrayna olayları öncesi Aralık’ta kabul ettiğimiz iş planımızı değiştirmiyoruz. Biz en az geçen yıl kadar kar elde etmeyi planlıyoruz.” dedi.

Rusya’ya yönelik yaptırımlardan çok mali piyasalarda yaşanan durgunluğun olumsuz etkileri olduğunun yadsınamayacağını kaydeden Sberbank CEO’su Germen Gref, “Batılı ülkelerin yaptırımları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimlerin yurt dışı hesapları ile ilgili. Ancak nakit sıkıntısı faiz oranlarını artırıyor. Merkez Bankası ile birlikte krize çözüm bulmaya çalışıyoruz..” ifadelerini kullandı. Gref, Ukrayna’da bankanın faaliyetlerini sürdüreceğini de teyit etti.

Sberbank 2011’de 3 yıl içinde aşamalı olarak kar payı dağıtımlarını yüzde 20’ye kadar çıkarmayı planlamıştı. 2011’de yüzde 15 olan dağıtım, 2012’de yüzde 17 ve 2013’de de yüzde 20’ye çıkarılmıştı. Bu yıl da yüzde 20’lik kar dağıtımında değişikliğe gidilmeyecek.

CİHAN

Yorumlar